En wat moeten dames die niet van voetbal houden?

Print
Het Vrouwen Overlegcomité (VOC) roept de Belgische vrouwen op om tijdens wedstrijden van EURO 2000 massaal op straat te komen en - zonder de man - uit de bol te gaan. Damesbladen belichten de vrouwelijke kant van het kampioenschap en TV-zenders zorgen ook voor afwisseling voor wie echt niet van voetbal houdt. "Wij gaan ons tijdens het voetbal niet naast de man in de zetel scharen", zegt men bij het VOC. "We roepen alle Belgische vrouwen, zo'n 4 miljoen, op om de ruimte in de steden in te palmen die normaal wordt ingenomen door de man". Grootschalige, geplande evenementen staan er bij het VOC echter niet op het programma. De vrouwenkoepel stoort zich aan de alomvattende suprematie van Koning Voetbal. Zo merkt het VOC op dat de federale website een link heeft naar de site van EURO 2000.
BR>"Als het voetbal voor de mannen zo belangrijk is dat dat een link oplevert op de federale website, dan willen de vrouwen ook zo'n link vanop die site, bijvoorbeeld naar die van de Vrouwendag op 11 november en andere speciale evenementen voor vrouwen, van half oktober tot half november", luidt het. TV-zenders en vrouwentijdschriften proberen de vrouw ook een alternatief te bieden. Flair zal tijdens EURO 2000 meerdere bladzijden besteden aan het voetbal. "We zullen steeds de vrouwvriendelijke kant van het voetbal proberen te belichten", zegt hoofdredactrice An Broeckmans. "We besteden onder andere bladzijden aan voetbalweetjes die de vrouw kan interesseren, waaronder de benen van de voetballers, of ze al dan niet getrouwd zijn en hoe de spelers met elkaar omgaan. Ook wordt er kennis gemaakt met het Belgische vrouwenelftal", aldus Broeckmans.
Bij het vrouwenblad Libelle werd er in de editie van deze week op een vrouwvriendelijke manier tegen het voetbal aangekeken. De VRT wil, ondanks haar grote aandacht voor de wedstrijden, de niet-voetbalminnende vrouw niet uit het oog verliezen. Vanaf eind mei tot begin juli loopt op TV1 elke weekdag een aflevering van zes mini-series naar de boeken van de populaire Britse schrijfster Catherine Cookson. Canvas laat naast de voetballiefhebbers vooral de filmfans aan hun trekken komen met films als "Sense and Sensibility" en "Remains of the Day". De commerciële omroep VTM, die niet beschikt over beeldrechten van Euro 2000, zendt onder andere elke dinsdag tijdens de zomer het niet alledaagse kookprogramma "Piets Pan" uit.
Het Belgische vrouwenelftal, de "Rode Duivelinnen", zal van haar zijde alvast niet voor de mannenploeg supporteren. De dames hebben overigens geen tickets gekregen voor de wedstrijden van de Rode Duivels. "De meesten van mijn speelsters zijn trouwens nog studente en hebben tijdens die periode examens", aldus Anne Noé, de trainer van het Belgische vrouwenelftal.

.

Nu in het nieuws