Massale mediabelangstelling voor Koning Voetbal

De media zullen alom tegenwoordig zijn in de Lage Landen om verslag uit te brengen van het voetbalkampioenschap EURO 2000. Radio, televisie, geschreven pers en de nieuwe media sparen kosten noch moeite opdat klein en groot over de ganse wereld toch maar een glimp zou opvangen van Koning Voetbal. Het is moeilijk in te schatten hoeveel persmensen er precies naar België en Nederland komen voor EURO 2000. Het zouden, net zoals bij het WK '98 in Frankrijk, ongeveer 5.000 journalisten en fotografen zijn, meent Jan De Grave, woordvoerder van Stichting EURO 2000. "De accreditaties voor de stadions zijn beperkt. Het aantal hangt onder meer af van de grootte van het stadion. Tevens wordt er een onderscheid gemaakt tussen enerzijds journalisten die de wedstrijd kunnen volgen en anderzijds zij die enkel toegang krijgen tot het perscentrum", legt De Grave uit.

BR>De audiovisuele media zijn zeer sterk aanwezig tijdens het voetbalfeest. Football Operations Radio and Television Organisation 2000 (FORTO 2000), een gezamenlijk project van de drie openbare omroepen, zal instaan voor de grootste radio- en televisie-operatie ooit in de Lage Landen vertoond. Zo'n 150 landen gaan via radio of televisie de beelden van de wedstrijden overnemen of uitzenden. FORTO 2000 verwacht dat zo'n 7 miljard kijkers en luisteraars het Europees Kampioenschap zullen volgen. De buitenlandse omroepen sturen naar schatting 3.000 journalisten en technische medewerkers. Alle wedstrijden worden verslagen en opgenomen door 18 camera's per stadion, 144 camera's in totaal. Hoeveel journalisten van de schrijvende pers er op het appel zullen zijn, is eveneens niet exact geweten.

De internetsite www.euro2000.org, die eind maart werd gelanceerd, is volgens de UEFA de omvangrijkste site ter wereld. De makers van deze internetsite rekenen op 150 miljoen bezoekers per dag. Duizenden pagina's staan de surfende voetbalsupporters ter beschikking. Men vindt er onder meer 160 profielen van spelers, videobeelden van verscheidene wedstrijden van Europese kampioenschappen vanaf 1980 en dies meer. EURO 2000 is tevens een potentiële goudmijn voor de bookmakers op internet. Gokken op sportwedstrijden is van oudsher vooral een Brits tijdverdrijf, maar verscheidene sites mikken resoluut op Europese voetbalfans die niet vies zijn van een gokje. Met behulp van een kredietkaart en een eenvoudige muisklik kan men de uitslag van een wedstrijd voorspellen of een gokje wagen over allerlei faits divers rond het voetbal, zoals het aantal rode kaarten.

Nu in het nieuws