EURO 2000: Groen nummer tegen supportersgeweld in Antwerpen

Zelfs al wordt in de stad niet gevoetbald, toch verwacht Antwerpen van 10 juni tot 2 juli veel supporters voor Euro 2000. De stad ligt immers centraal tussen alle speelsteden. Om voetbalgeweld tegen te gaan en elke onregelmatigheid meteen te melden heeft de stad een gratis 0800-nummer ingehuurd. Op 0800-97940 kan elke onregelmatigheid onmiddellijk worden gesignaleerd. In amper twee uur kan elke supporter vanuit elke speelstad in Antwerpen geraken. Bovendien heeft de stad een goede reputatie wat cafés en lekker eten betreft. Bijgevolg zullen heel wat voetbalsupporters, tussen de matchen in, naar Antwerpen komen om te genieten van een gezellig dagje- en avondje- uit, denkt het stadsbestuur. In het feit dat alle Antwerpse hotels in juni volgeboekt zijn ziet de stad een bewijs van de aantrekkingskracht van de metropool.

BR>Antwerpen hoopt op een rustig verloop van het Eurovoetbalfeest, maar houdt wel rekening met problemen. De politie bereidt zich daarom, samen met andere stadsdiensten, voor op de komst van de voetbalsupporters. De Antwerpse politie richt een lokaal informatiepunt op. Een hele maand lang, van 5 juni tot 5 juli, wordt het informatiepunt in het administratief centrum van de politie aan de Oudaan 24 uur op 24 uur bemand door politiemensen en rijkswachters. Alle mogelijke informatie over Euro 2000, over supporters en contactpersonen bij hotels, horeca, politie- en stadsdiensten, wordt hier geregistreerd. Ook bij problemen of relletjes met supporters volgt het lokaal informatiepunt alles van nabij op. Het is de bedoeling om snel en efficiënt in te spelen op moeilijkheden in de stad.

Antwerpenaars of toeristen met vragen of info over problemen vanaf 5 juni gratis het nummer 0800/979 40 bellen. Elke oproep wordt onmiddellijk beantwoord. Op straat houden niet alleen politiemensen en buurttoezichters een oogje in het zeil, een ploeg 'Aanspreekbare Antwerpenaars' zal supporters helpen om hun weg te vinden in Antwerpen. De Aanspreekbare Antwerpenaars zijn vrijwilligers, herkenbaar aan een badge die, zoals tijdens het Van Dyck - jaar, vragen van supporters proberen te beantwoorden. Op verschillende plaatsen in de stad worden ook onbemande camera's geplaatst. Op de as Grote Markt - Centraal Station, de as Vlaamse en Waalse Kaai en in de omgeving van het station van Berchem zorgen camera's ervoor dat de politie snel kan ingrijpen bij incidenten met supporters. Na Euro 2000 worden de camera's weer verwijderd.

Nu in het nieuws