Stamkroeg Raymond Goethals dicht met EURO 2000

Print
Slecht nieuws voor Raymond Goethals, die elke dinsdag- en donderdagnamiddag met enkele kameraden een kaartje legt in Leo's Pétanque Club, het favoriet oord van veel Brusselse ouden van dagen. De kantine, die normaal het hele jaar door zeven dagen op zeven geopend is, sluit uitzonderlijk op de dagen dat er EURO 2000-matchen zijn in het Koning Boudewijnstadion. "Wij hebben met het Heizeldrama genoeg meegemaakt", klinkt het duidelijk. "Of wij ons verheugen op EURO 2000? Maar juffrà, hoe kunnen wij enthousiast doen over iets dat alleen miserie brengt." Cafébazin Joëlle Close van de Primerose Club op de Heizel verklaart in één zin waarom er nergens Rode Duivels of tricolore kleuren op de ramen van de horecazaken rond het Koning Boudewijnstadion zijn geschilderd. De Primerose zal toch open zijn. "Maar ik wou dat we al anderhalve maand verder waren", geeft Joëlle eerlijk toe. Ook de serveuse van café Corner aan de Houba De Strooperlaan ziet het somber in. "Wij zitten tussen de veiligheidslinies en zullen voor en na de matchen niet te bereiken zijn."
BR>

Triest


Het is een triestige bedoening. Met cafébazen die snauwen of onverschillig de schouders ophalen als een zoveelste journalist naar hun EURO 2000-gevoel komt peilen. Alleen Extra Time, het café waar Robert Waseige soms een pint komt pakken, lijdt aan een lichte vorm van Euroïtis. De kroeg ligt in de buik van het stadion en krijgt nu al veel internationale klanten binnen. "Mensen van de buitenlandse pers, officials van de Voetbalbond", legt uitbater Pierre Malvé (30) uit. "Maar wij zijn dat gewoon. De reserven van Anderlecht en verscheidene trainers uit eerste klasse komen hier geregeld iets eten en drinken."
Pierre Malvé plant een speciale EURO 2000-dagschotel en een groot scherm, waarop alle matchen te volgen zijn. Voor de rest niks speciaals, zodat zelfs het café dat op dertig meter van de grasmat van het Koning Boudewijnstadion ligt geen andere initiatieven doet dan de doorsnee kroeg in Vlaanderen. "Ik neem wel extra personeel in dienst, al vrees ik dat mijn inkomsten niet hoger gaan liggen dan normaal. Tijdens de EURO-matchen worden de hekken rond het stadion pas een uur voor de wedstrijd geopend, terwijl wij normaal de hele dag van 's morgens tot 's avonds toegankelijk zijn. We zullen het vooral moeten hebben van de reporters die hier komen lunchen. Ik had al contact met Nederlandse perslui die 's avonds met relaties in Extra Time willen eten. Maar een vetpot verwacht ik niet."

Doods


De politie van het Heizelpark heeft nog de beste analyse voor de dooie boel. "Het Koning Boudewijnstadion is geen clubstadion. Als de nationale ploeg er vier keer per jaar komt spelen is het goed geweest. De cafés errond zijn niet voetbalminded. De grote winnaars van EURO 2000 rond de Heizel zijn de Unic en de GB, waar de supporters hun voorraad bier zullen inslaan."

.

Nu in het nieuws