Bekertjes staan klaar

Print
Met het mooie weer zondag zaten de terrassen overvol. De café-uitbaters doen gouden zaken, maar toch kijken ze met enige reserve naar wat Euro 2000 gaat brengen. Sommigen nemen maatregelen. Sluiten is voor velen uitgesloten. "Dat is economisch niet haalbaar", aldus een cafébaas. De politie informeerde vorige week vrijdag de Antwerpse horeca over de maatregelen die voor Euro 2000 worden getroffen. Bij problemen is er een speciaal telefoonnummer en cafés worden aangeraden om tijdens risicomatchen plastic bekers te gebruiken. Ondanks deze maatregelen kijkt Linda Leysen van café Den Engel op de Grote Markt met een bang hart naar het Europees kampioenschap. "In het café komt geen televisie. Enkel op de eerste verdieping zetten we een toestel voor de vaste klanten.
BR>Voor de veiligheid hebben we ook meer personeel rondlopen. We brengen geen voetbalversiering aan. Ik vrees dat juni een moeilijke maand wordt. De politie zegt alles onder controle te hebben, maar ik blijf bang. Sluiten is uitgesloten, dat kunnen we ons niet permitteren." Joris Nolf van café De Valk reageert gelaten op de komst van Euro 2000. Hij plaats een televisie achter de toog en heeft al een voorraad plastic bekertjes ingeslagen. "Voor ons is juni het begin van het topseizoen. Iedereen is welkom. Bovendien ben ik niet overtuigd dat hooligans naar Antwerpen afzakken. Als de overheid zegt dat we de zaak best enkele uurtjes sluiten, dan doen we dat, maar dicht gedurende het hele kampioenschap is waanzin. Bovendien vertrouw ik op mijn ervaring. Tijdens de wereldkampioenschappen is alles goed verlopen. Het was één groot feest."
Bij de talrijke Ierse pubs is geen toegenomen zenuwachtigheid. Deze cafés trekken altijd veel Britse toeristen en dus ook supporters. Toch is dat voor velen geen reden om de deuren te sluiten. In het café Molly Blooms in de Jezuïetenrui zaten zondag een aantal Britten te kijken naar de Formule 1-wedstrijd in Monaco. Tijdens de Europese kampioenschappen zal dat niet mogelijk zijn, want dan verdwijnt het toestel uit de zaak. Ook in Celtic Ireland op de Groenplaats blijven de zaken in juni draaien zoals gewoonlijk. Hetzelfde verhaal in The Dubliner op de Grote Markt. De Ierse pub An Sibhin in de Nationalestraat sluit in juni wel de deuren, maar volgens de zaakvoerder is dat toevallig. Zijn enig personeelslid neemt dan vakantie. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om het café eens een grondige onderhoudsbeurt te geven.

.

Nu in het nieuws