Hooligans op je pc

Print
De Nederlandse Spelletjesontwikkelaar the thirteenth production heeft voor zijn debuut een wel erg merkwaardige pc-titel gekozen: Hooligans, storm over Europe. Het strategiespel, waarin fictieve voetbalclans hun eigen competitie moeten uitvechten, moet dit najaar in de winkel liggen. Waar het in Hooligans om draait, ligt voor de hand: knokken; De 'eer' van je club verdedigen buiten het stadion. Op een moment dat de ordediensten met knikkende knieën Euro 2000 tegemoet gaan, neigt zo'n spel naar puur opportunisme. Jason Garber, directeur van XIII, verdedigt zich: "We hebben niet bewust naar een provocerende titel gezocht. Wel naar een die opvalt tussen de massa spelletjes die jaarlijks uitkomen."
BR>Dat de timing op zijn minst geslaagd te noemen is, geeft hij toe. "Ik besef wel dat we op een golf van publiciteit mee zullen draaien, maar voor een debuut moet het profiel gewoon zo hoog mogelijk zijn. Ik wil één ding duidelijk maken: dit spel is geen verheerlijking van geweld. Maar je mag geweld ook niet ontkennen, het is nu eenmaal aanwezig in onze samenleving. Hooliganisme is een uitwas, maar de Romeinen hadden toch ook hun 'Brood en Spelen'? We hebben ook speciaal veel humor en absurditeit in het spelletje verwerkt. Om de nutteloosheid van hooliganisme duidelijk te maken. Hooligans is niet realistisch. Het bevat geen bestaande teams of groeperingen, en we verwijzen niet naar bestaande gebeurtenissen zoals het Heizeldrama of de slag bij Beverwijk."
In ieder geval zal Hooligans straks de bekende discussie rond geweld in videospelletjes opnieuw doen oplaaien. "Heb ik absoluut geen probleem mee", zegt de Nederlander. "Ook niet als bepaalde winkels het spel niet willen hebben. Ik wil gewoon dat het beschikbaar is. Kijk, zolang er geen allesomvattende regulering komt, kunnen ze ons niet verbieden om spellen te maken die veel mensen leuk vinden. Ik geloof sterk in zelfregulering. Het komt straks ook heel duidelijk op de hoes dat het bedoeld is voor 18 en ouder. Natuurlijk weet ik wel dat dat op zich niets uithaalt, maar ik ga er van uit dat de kopers wel weten dat het niet realistisch is."

.

Nu in het nieuws