Nog maar 111 EU-onderdanen voor Antwerps kiesregister

De campagne om niet-Belgische onderdanen van de Europese Unie te laten deelnemen aan de gemeente- en districtsraadsverkiezingen dreigt in het Antwerpse een totale flop te worden. Tot maandag hadden zich nog maar 111 mensen ingeschreven. Ook in de rest van het land is het enthousiasme bij de EU-burgers bijzonder klein.

Wim Daeninck

BR>Het Antwerpse stadsbestuur startte onlangs een campagne om EU-burgers over te halen zich in te schrijven in het kiesregister, zodat ze op 8 oktober mee kunnen stemmen voor de gemeente- en districtsraadsverkiezingen. Daarvoor kregen zo'n 16.000 stemgerechtigde Europese onderdanen een lijvige brief met brochures en een inschrijvingsformulier toegestuurd.

Dat kostte de stad om en bij de 100.000 frank. Zo'n kleine duizend frank per kiezer, want tot nu toe schreven er zich maar 111 mensen in. Die 111 waren er trouwens al van bij de start van de campagne. In de rest van het arrondissement noteerde men 124 inschrijvingen, met uitschieters in Brasschaat (11), Essen (20), Schilde (25) en Zoersel (16).

De EU-burgers kunnen zich nog inschrijven tot 31 juli. "Maar eigenlijk gaan we nu de laatste maand in, aangezien heel wat mensen met vakantie zijn in juli", zegt Gerda Van Gompel op het kabinet van schepen van Bevolking Dirk Geldof. "Heel veel inschrijvingen verwacht ik niet meer. Een bedroevend resultaat, inderdaad."

In de rest van het land is het al niet veel beter. In totaal hebben zich nog maar 20.257 van de 498.315 stemgerechtigde onderdanen van andere EU-lidstaten ingeschreven, zo kondigde minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne maandag aan. De helft van de inschrijvingen komt uit Henegouwen, een kwart uit Luik en een tiende uit Limburg.

In Brussel hadden zich op 5 mei nog maar 91 van de 120.000 Europeanen ingeschreven. Alleen in Voeren is het animo groot. Daar heeft 60 procent van de Europese inwoners zich al laten registreren.

Nu in het nieuws