Mango opent op Antwerpse toplocaties

De Spaanse modeketen Mango bouwt zowel op de Meir als op de Groenplaats een groot verkooppunt uit. Er is een investering van 88 miljoen frank mee gemoeid. In totaal zullen veertig dynamische jongeren kunnen werken in de winkels voor dameskleding. De shop op de Meir opent al in augustus. De winkel op de Groenplaats moet in oktober klaar zijn.

Frank Heirman

BR>Momenteel heeft Mango al vijf winkels in België. Twee in Brussel, één in Luik, één in het shopping centre van Wijnegem en één op de gelijkvloerse verdieping van het Grand Bazar Center aan de Handschoenmarkt.

Dat laatste verkooppunt zal tegen oktober driemaal zo groot worden. Heel de hoek van de Groenplaats en de Schoenmarkt, waar in het verleden de prikkelende Bayside Beach Club gevestigd was, zal worden ingepalmd door een Mango-magazijn. Het is meteen de eerste kledingwinkel op de Groenplaats.

"We wilden absoluut op de Groenplaats", zegt Blanca Muntadas in het hoofdkwartier van Mango in Barcelona. "Die plaats is zo centraal. Voorlopig zijn er enkel cafés en restaurants, wij willen bij die levendige scène aansluiten met onze mode."

Voor de inplanting op de Groenplaats ligt niet de achterliggende gedachte om aan te sluiten bij de Nationalestraat, waar volgend jaar het Modemuseum opengaat. "Neen, zo ver gaat onze strategie niet. Maar we zijn ons bewust van het belang van Antwerpen als modestad. Daarom willen we er goed zichtbaar zijn met twee winkels."

Die tweede winkel komt op de Meir, naast de grote concurrenten Hennes & Mauritz en Mexx en tegenover We, Esprit en Zara. De winkel daar moet in augustus klaar zijn. Hij zal 700 m² groot zijn , tegen 1.200 m² voor de shop op de Groenplaats.

Barcelona

Eigen Spaanse architecten en ingenieurs richten alle Mango-winkels in. Ook het management en de promotie wordt vanuit Barcelona geleid, waar Mango in 1984 begon met een boetiekje in de Paseo de Gracia.

Het verdere verhaal van Mango is dat van het Spaanse economische wonder van de jaren negentig en loopt parallel met dat van collega's en concurrenten Springfield en Zara.

Mango opende in 1992 zijn honderdste boetiek in het thuisland en begon aan zijn export, eerst naar Portugal, dan Duitsland, Frankrijk, Turkije en België. In 1997 overtrof het buitenlandse zakencijfer voor het eerst het Spaanse. Momenteel heeft Mango 476 shops in de hele wereld en stelt 2.500 mensen tewerk. Elke maand gaan er tien nieuwe verkooppunten open.

Nu in het nieuws