Canadezen nemen meerderheidsparticipatie in Telenet Vlaanderen

Telenet komt voor 55% in handen van het Canadese Callahan. De gemengde kabelintercommunales verkopen tegelijk 55% van hun kabelnetwerken aan de Canadezen. De zuivere kabelintercommunales (zonder Electrabel) blijven eigenaar van hun infrastructuur. Doel van de hele operatie: Vlaanderen snel uitbouwen met zogenaamde nieuwe breedbandnetwerken. Daardoor wordt op termijn digitale televisie mogelijk. Het aanbod aan televisiekanalen wordt daardoor gigantisch.

Marc Balduyck

BR>Telenet Vlaanderen zit in een razendsnel vaarwater. Niet alleen door de spectaculaire ontwikkelingen van de technologie. Enkele maanden geleden haakte aandeelhouder Media One af. Die was zelf overgenomen door AT&T. De traditionele aandeelhouders dienden daardoor uit te kijken naar een nieuwe partner. Een internationale zoektocht bracht hen bij Callahan Associates, een privé-bedrijf dat in Europa al aansluitingen heeft op 13 miljoen woningen. Nu komt daar in een dubbele operatie Vlaanderen bij.

Althans de klanten van de gemengde kabelintercommuncales. Dat zijn de kabelmaatschappijen die samenwerken met Electrabel. De zuivere kabelintercommunales, de kabelmaatschappijen die niet samenwerken met Electrabel, houden de boot af en willen eigenaar blijven van hun kabelnetwerken. Ze zijn er wel toe bereid om de discussie met Callahan over eventuele samenwerking aan te gaan.

Marcel Bartholomeeussen van de zuivere kabelintercommunales: "Wij willen onze handen vrij houden." Alfred Vansina, de voorzitter van Intermixt, de vereniging van gemengde intercommunales: "Wij zijn er wel toe bereid ons te integreren in het nieuwe Telenet, maar we hebben een aantal uitdrukkelijke voorwaarden gesteld. Zo moeten nieuwe toepassingen in de sociale sfeer aan marktcomforme voorwaarden ter beschikking gesteld worden. Om die voorwaarden te realiseren houden wij een minderheidsparticipatie van 45% in onze netten aan."

Prijs

Voorlopig is nog niet uitgemaakt hoeveel de Canadezen zullen betalen voor de overname van Telenet Vlaanderen en 70% van de kabelmarkt (het aandeel van de gemengde kabelmaatschappijen in Vlaanderen). De geruchten over 200 miljard frank liet voorzitter Gerard Van Acker voor wat ze waard zijn. "Wij gaan daarover onderhandelen", zei hij. De huidige aandeelhouders, de GIMV, het financieel consortium en de intercommunales zullen wel in cash betaald worden.

Kijkersvraag

En waar blijft de gewone klant bij dit alles? Hoe zal hij de verkoop van Telenet en zijn kabelinfrastructuur ervaren, tenminste indien hij aangesloten is op een gemengde kabelintercommunale?

Het gaat hem vooral om het aanbod aan zogenaamde digitale televisie. Daardoor zal het aantal televisiezenders nog enorm uitgebreid worden. De individuele klant zal via een digitale decoder zelf kunnen kiezen welke zenders hij in huis wil halen.

Telenet zal het televisie-aanbod op termijn dus 'segmenteren'. Er komt een

basispakket

aan zenders dat voor iedereen beschikbaar blijft, maar daar bovenop zal een

ruime keuze aan bijkomende zenders

verkocht worden. Meestal gespecialiseerde zenders. Televisiestations met alleen maar financieel nieuws bv. Of stations die zich toespitsen op tekenfilms, reizen, avonturenfilms enz.

Het televisie-aanbod zal nog versterkt worden door een ruim pakket aan zogenaamde 'multimediadiensten'. Die worden uitgebouwd rond het internet.

Telenet Vlaanderen zal in de toekomst dus zowel gewone telecommunicatie (telefoon) als televisie en multimedia aanbieden.

Nu in het nieuws