Orange wellicht in Franse handen

Het telecombedrijf France Télécom zou vandaag de aankoop van Orange, het derde mobieletelefoniebedrijf van Groot-Brittannië, bekendmaken. Dat meldden maandag enkele Franse economische bladen en de Financial Times.

AFP, Koen Lambrecht

BR>Volgens de kranten telt France Télécom voor Orange ongeveer 50 miljard euro neer. Dat is zo'n 2.000 miljard frank.

Het Nederlandse KPN had ook belangstelling voor Orange - het bedrijf moest worden verkocht door de fusie tussen Vodafone Airtouch en het Duitse Mannesman - maar moest onlangs afhaken. France Télécom kreeg het recht om als enige verder te onderhandelen. Naar verluidt was het bedrag dat Orange moest opbrengen KPN te gortig.

KPN lijkt echter wel van zins om de Belgische Orange-activiteiten volledig in te palmen. De derde mobilofoonoperator in ons land (na Proximus en Mobistar) is actief onder de naam Orange, maar is eigenlijk een samenwerkingsverband tussen het Britse Orange en het Nederlandse KPN. In de overeenkomst staat dat KPN als eerste recht heeft op het 50%-belang van Orange als dat te koop wordt gesteld.

En dat zou wel eens kunnen gebeuren, want France Télécom heeft al 51% in handen van Mobistar. De tweede gsm-operator in ons land is qua aantal abonnees (meer dan 1,1 miljoen) zowat tien keer zo groot als Orange.

Nu in het nieuws