Struik Foods Belgium nieuwe naam van Zwan Schoten

"Het is onze bedoeling om op termijn het productievolume van de fabriek in Schoten te verhogen. Dat kan mogelijk tot meer jobs leiden." Dat zegt Martin Lor, hoofdprojectleider van de Nederlandse Struik Food Group, die op 1 juli de nieuwe eigenaar wordt van Zwan Schoten.

Koen Lambrecht

BR>De huidige eigenaar, Unilever Belgium, was sinds eind vorig jaar op zoek naar een overnemer voor de moderne vleeswarenfabriek in Schoten. Het besluit de fabriek van de hand te doen werd genomen na een interne studie. Unilver vond het nodig zijn vleeswarenproductie te reorganiseren. Die was gespreid over drie fabrieken. Naast Schoten ging het ook om productievestigingen in het Nederlandse Oss en het Duitse Ansbach.

Maandag maakte Unilever bekend een koper te hebben gevonden voor Schoten. Struik koopt de fabriek, neemt ook de 160 werknemers over, maar het Zwan-merk blijft eigendom van Unilever. Schoten gaat trouwens nog een tijdje door met het maken van Zwan-producten. Struik krijgt voorlopig maar een deel van de capaciteit ter beschikking.

"De overname is positief onthaald door vakbonden en personeel", weet woordvoerder Wilfried De Blay van Unilever Belgium nog te melden. "De mensen weten dat wij ons ten volle hebben ingezet om bij de verkoop de tewerkstelling te bewaren. Dat is ons ook gelukt."

De Nederlandse Struik-groep is een familiebedrijf dat geleid wordt door Hans Struik. In vier fabrieken maakt Struik worstjes, andere vleeswaren in blik, soepen en maaltijden. Groot-Brittannië is de belangrijkste afzetmarkt van de producten, maar ook in eigen land verkoopt Struik heel wat, vaak onder de naam van grote ketens (private label). Ook het Nederlandse leger staat sterk dankzij Struik-producten.

Bij Struik werken na de overname van Zwan Schoten zo'n 700 mensen. De omzet bedroeg vorig jaar 550 miljoen gulden (10 miljard frank).

Nu in het nieuws