Stemmen via internet met Election.com

Stemmen via internet: het hoofd van de Amerikaanse organisatie Election.com verwacht er veel van. Voor politieke partijen, maar vooral ook voor bedrijven en organisaties.

AP

BR>Sinds Election.com in februari 1999 startte, heeft de onderneming juridisch bindende verkiezingen georganiseerd voor handelsverenigingen en non-profitorganisaties als de Sierra Club, de Pennsylvania State Employees Credit Union en de American Association for the Advancement of Science. Aan "papieren verkiezingen" voor een bestuur of andere stemmingen geven zulke organisaties gewoonlijk zo'n 12 procent van hun jaarbudget uit. Door gebruik te maken van de diensten van zijn bedrijf kunnen die kosten gemakkelijk gehalveerd worden, zegt Joe Mohen, de 43-jarige directeur van Election.com. Alleen in de Verenigde Staten worden volgens Mohen zeker 180.000 verkiezingen per jaar gehouden - voor schoolbesturen, gemeenteraden en andere gekozen organen - die gemakkelijk via internet kunnen worden uitgevoerd.

Het grootste succes tot nog toe was het besluit van de Democratische Partij in Arizona om de presidentiele voorverkiezing in maart via internet te houden. Meer dan 86.000 Democraten brachten bij de voorverkiezing een stem uit, 80 procent van hen via internet. Aan de vorige verkiezing, in 1996, namen maar 13.000 kiezers deel, aldus Cortland Coleman van de partij in Arizona.

Election.com heeft 74 personeelsleden in dienst. Naast de hoofdvestiging op Long Island heeft het bedrijf kantoren geopend in Londen en Parijs. Later dit jaar komt er een kantoor in Zuid-Afrika bij en er zijn uitbreidingsplannen in Latijns-Amerika en Azie.

"Het proces is transparant - je kunt er niet mee knoeien", zegt Mohen.

Het systeem van Election.com is ook waterdicht beveiligd, beweert hij. Bij de Democratische voorverkiezing kreeg iedere Democratische kiezer die zich vooraf had laten inschrijven een speciale toegangscode voor de internetsite waar de verkiezing gehouden werd. Na invoering van de code werd de kiezer om bepaalde persoonlijke informatie gevraagd, als bij een creditcardtransactie. Nadat de kiezer zijn stem had uitgebracht, verviel onmiddellijk de geldigheid van de toegangscode. Een journalist van het online-tijdschrift NationalJournal.com meldde na de verkiezing dat een ingehuurde computerexpert van alles had geprobeerd, maar er niet in was geslaagd de verkiezingssite te kraken.

Nu in het nieuws