Landschap wint Gouden CJP

De jonge fotograaf Bjorn Aerts heeft de zevende editie van de Gouden CJP gewonnen, een wedstrijd van het Cultureel Jeugd Paspoort. Nog tot 5 juni kun je twee monumentale landschapsfoto's van zijn hand en het werk van de acht laureaten bewonderen in het Museum voor Fotografie.

Peter Haex

BR>Als je kijkt naar de lijst winnaars van de Gouden CJP-wedstrijd, dan zit het snor met de carrière van fotograaf Bjorn Aerts (23). Sara De Roo, nu actrice bij Stan, won de eerste editie. Laïs, het meidengroepje dat folk weer populair maakte, mocht zich verleden jaar winnaar noemen. Dit jaar bekeek een professionele jury het werk van jonge fotografen. Bjorn Aerts, verleden jaar afgestudeerd aan de Academie, kwam er als winnaar uit. Aerts maakt foto's van landschappen die hij eerst zorgvuldig heeft gemanipuleerd. Het zijn met veel aandacht, werklust en ruimtelijk inzicht genomen foto's. Met zijn uitgekiende composities slaagt hij er in van een gebouw in verval een esthetische kijkervaring te maken.

Het leek er trouwens op dat er stevig moest worden gedelibereerd om tot een winnaar te komen. Wij waren bijvoorbeeld nogal gecharmeerd van de zelfportretten van Lieze Dierck. Tegen een witte achtergrond heeft ze zich gefotografeerd. Daardoor krijg je het gevoel dat haar beeld bijna oplost in een niets. Jethro Volders parodieerde het genre van fotoroman. Meisje ontmoet jongen en duikt met hem in de bosjes van het stadspark. Grappig en een tikje provocerend.

De Gouden CJP, Negen laureaten van de Fotografiewedstrijd, tot 5 juni in het Museum voor Fotografie, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen. Info: 03.242.93.20.

Nu in het nieuws