Tien jaar 'Voor de Dag':

Print
Voor de Dag, het informatief ochtendblok van Radio 1, bestaat op donderdag 1 juni tien jaar. Een dag vroeger heeft het verdaardagsfeestje en de live uitzending plaats, in aanwezigheid van prominenten en 150 luisteraars. "Deze verjaardag is voor ons beslist geen eindpunt", vertelt producer Chris Dewitte.
BR>"Tien jaar geleden op vrijdag 1 juni 1990 werd Radio 1 grondig hertekend. Met Voor de Dag wou Radio 1 ten volle de sterkte van het radiomedium uitspelen om soepel en snel de nieuwshonger van de luisteraar te stillen", zegt Chris Dewitte. In die boodschap lijkt het programma tien jaar later absoluut geslaagd.
De producer geeft toe dat enkele maatschappelijke fenomenen daarbij in het voordeel van Voor de Dag speelden. "Het programma loopt van 6 tot 9 uur. Tijdens de ochtenduren zit je nog zonder de concurrentie van televisie. Bovendien is de ontbijttafel de ideale plek om naar Voor de Dag te luisteren. Om over de auto die stilstaat in de file nog maar te zwijgen, natuurlijk."
Toch is Voor de Dag veel meer dan alleen maar behangpapier-radio. Vriend en vijand moeten toegeven dat de kwaliteit in al die jaren is blijven bovendrijven.
"We werden voor de trouwe luisteraars al vlug nieuwsmakers en een trend- of agendasetter voor de mensen uit het vak. Wat je 's ochtends bij Voor de Dag hoort, komt 's avonds op de tv-journaals."
Zo kom je snel uit bij de hoogtepunten van de afgelopen tien jaar. "Iedereen herinnert zich nog de memorabele interventies van Jef Lambrecht vanuit Amman tijdens de Golfoorlog. Dat was onze eerste, grote test. Dat bewezen toen de schitterende luistercijfers."

Boudewijn


Het radioprogramma speelde ook erg kort op de bal tijdens de verkiezingen, de ontsnapping van Dutroux, de dioxinecrisis of de recente vuurwerkramp in Enschede. "Koning Boudewijn stierf op 31 juli 1993, in de nacht van zaterdag op zondag. De meeste Vlamingen vernamen het nieuws 's ochtends via de radio tijdens een speciale editie van Voor de Dag", geniet Dewitte nog na.
De makers kijken ondertussen al naar de toekomst. "Ik wil geen wilde voorspellingen doen, maar Voor de Dag wil er zeker nog enkele jaren mee doorgaan. Daarbij staat het vast dat we met nog meer snelheid de luisteraar zullen moeten bedienen. Ik denk daarbij aan de nieuwe media, vooral aan internet. In de toekomst zullen we niet meer alleen naar onze radio, maar ook naar onze pc luisteren. Daarom zullen onze overzeese luisteraars de jubileumuitzending ook on-line kunnen volgen."
Tijdens die uitzending zijn Michel D'Hooghe en premier Guy Verhofstadt de speciale gasten. Voor het muzikale luik zorgen K's Choice en Novastar.
Woensdag 31 mei, feestaflevering Voor de Dag, tussen 6 en 9u op Radio 1.

MEEST RECENT