Mechelen in de greep van klassiek en jazz

Van vrijdag 2 tot zondag 4 juni strijken Radio 3 en het Festival van Vlaanderen neer in Mechelen. In zalen en kerken zal er klassieke muziek klinken. Zaterdag 3 juni is het jazzdag en vindt ook het internationaal koorfestival plaats.

Frank Heirman

BR>Radio 3 houdt geregeld evenementen in provinciesteden. Aalst, Oostende, Roeselare, Sint-Truiden en Aarschot vormden al het decor voor rechtstreekse uitzendingen van concerten op touw gezet door de klassieke radiozender. Samen met het stadsbestuur organiseert Radio 3 al langer het Festival van Vlaanderen afdeling Mechelen. Ook dit jaar.

Vrijdag 2 juni opent het minifestival met de feestelijke

The Water Music

van Haendel door het ensemble Il Fondamento onder leiding van Paul Dombrecht.

Zaterdag 3 juni staat er vooral jazz op het programma. Met Frank Vaganée en Chris Joris heeft Mechelen een aanzienlijke stem in de Belgische jazz. Vaganée leidt zijn Brussels Jazz Orchestra om 16u in de Stadsschouwburg. Nadien verbroedert hij met percussionist Chris Joris en andere stads- en streekgenoten in de Mechelse Jazz All Stars.

Zaterdagnamiddag krijgt ook het internationaal koorfestival zijn beslag, in samenwerking met het Keizer Karel-jaar. Modus Novus uit Aken, Les Chambres d'Ain uit Ayonnax, Capella Pratensis uit Nederland, Sängerlust uit Oostenrijk, het Gentse Madrigaalkoor en het Onze-Lieve-Vrouwkoor uit Mechelen zingen op historische locaties in de stad.

Zondag sluit het Radio 3-weekend af met een concert van het Vlaams Radio Orkest in de Onze-Lieve-Vrouw-over de-Dijlekerk. Alvaro Albiach-Fernandez dirigeert onder andere de achtste symfonie van Beethoven en het vioolconcerto van August de Boeck (1865-1937), de oprichter van het Mechelse Conservatorium.

Radio 3 in Mechelen, 2-4 juni. Goedkope tickets zijn te krijgen bij Dienst Toerisme Mechelen, Stadhuis, 015.29.76.55.

Nu in het nieuws