Piet Huysentruyt strikt BV's voor kookavontuur

Na vier jaar gezapig

Lekker Thuis

-afleveringen draaien met eeuwig grijnzende keukenprinsessen Mimi en Ilse, is Piet Huysentruyt aan iets avontuurlijkers toe. In

Piets Pan

zien we de West-Vlaamse tv-kok kreeften vangen op Aruba met Gerty Christoffels en onder het goedkeurende oog van Helmut Lotti larven eten in Zuid-Afrika. Vanavond mag minister Steve Stevaert de aftrap geven.

Eefje Rampart

BR>In zijn nieuwe programma bezoekt Piet Huysentruyt een bekende Vlaming op een originele locatie. Samen met de BV in kwestie neemt hij de lokale eetcultuur onder de loep en flanst hij met typische streekproducten een pangerecht in elkaar. Om het allemaal nog wat pittiger te maken, wordt ervoor gezorgd dat de kijker ook iets meer te weten komt over de BV in kwestie, én diens eetgewoonten. Hoe Tanja Dexters als model leeft in Milaan bijvoorbeeld of wat Helmut Lotti allemaal uitspookt in Zuid-Afrika.

"We zijn op zoek gegaan naar mensen die iets te vertellen hebben", aldus Piet Huysentruyt. "Geen BV's maar IV's, Interessante Vlamingen. En die treffen we op plaatsen met wat culinaire geschiedenis. We hebben opnames gemaakt in Italië, Zuid-Afrika, Spanje en Zuid-Frankrijk maar evengoed in België. Ilse Demeulemeester en Jan Verheyen zijn we gaan opzoeken op de set van

Team Spirit

. Tonen wat catering is, is evengoed een interessant gegeven. Steve Stevaert is een gedroomde eerste gast. Niet alleen is hij een minister, hij heeft ook een horecaverleden achter de rug. En Steve heeft op de hotelschool gezeten, hij weet dus hoe je asperges of een konijn moet schoonmaken."

Aangebrand

De verhouding tussen de couleur locale en de eigenlijke kookmomenten is fiftyfifty, maar het topmoment is toch wel de bereiding van het pangerecht. Mét Piets pan dus. "De pan is mijn trouwste metgezel", aldus Piet. "Die gaat overal met me mee, op het strand, op de boot,..."

Of er ook wel eens wat mislukt is? "Oh ja, maar van zodra er iets in de pan ligt, ben ik niet meer te stoppen. In de opnames is nauwelijks geknipt. Als er iets aanbrandt, dan is dat maar zo. Dat gebeurt thuis toch ook?"

Huysentruyt liep al jaren rond met

Piets Pan

-ideeën. "Ik ben al jaren fan van kookprogramma's waarbij de chef-koks op locatie koken. Zo zot als een achterdeur op een berg staan kokkerellen, dat zei me wel iets. Maar ik wist niet hoe ik zoiets kon realiseren. Ik ben nog altijd een

dikke bleu

in televisieland. Tot men me voorstelde een

piloot

te maken. Stel je voor, ik wist eerst niet eens waar hij het over had."

Ladderzat

Of hij zich nu de Vlaamse Joop Braakhekke voelt? "Nee, wat Joop in Nederland doet, is hier sowieso ondenkbaar. Ladderzat in een kerk staan koken en de hele tijd flauwe onzin staan verkopen, dat pikt een Vlaming niet." De Vlaamse Carluccio dan misschien? "Ook niet. Carluccio is Italiaan en kent de keuken van zijn land door en door. Ik kwam telkens op onbekend terrein. Maar ik heb ontzettend veel geleerd. Wist ik veel dat ze in Zuid-Afrika leguanensoep eten en dat ze dat met veel smaak naar binnen keilen?"

Piets Pan, vanaf vanavond elke dinsdag om 20.45u op VTM.

Nu in het nieuws