Stadionverbod Euro 2000 blijft voor hooligans

Het Hof van Beroep in Gent heeft de straffen die in eerste aanleg werden uitgesproken tegen een twaalftal hooligans gehandhaafd. Ze mogen twee jaar lang niet naar een wedstrijd in de hoogste afdeling van de Belgische competitie en ook het bijwonen van Euro 2000-wedstrijden blijft verboden.

BR>In maart '98 (Gent-Anderlecht) en april 99 (Club Brugge-Gent) maakten een aantal supporters van de harde kern van AA Gent het te bont. Een regelrechte veldslag tussen aanhangers van AA Gent en supporters van Anderlecht in maart 1998 op de Brusselsesteenweg in Gent en relletjes tijdens de wedstrijd Brugge-Gent waren de aanleiding voor een veroordeling van enkele tientallen hooligans in eerste aanleg. Zo'n twaalf hooligans gingen in beroep, vooral met de hoop om het stadionverbod geschorst te zien.

Het Gentse Hof van Beroep was het echter grotendeels eens met het vonnis in eerste aanleg en veroordeelde de hooligans grotendeels tot dezelfde straf van 6 maanden cel, een boete van 40.000 frank, gemeenschapsdienst van 120 uur en een stadionverbod voor eerste klassewedstrijden voor de komende 2 jaar en Euro 2000. De celstraf was voorwaardelijk, behalve voor de 27-jarige John O. en de 26-jarige Pablo P., want zij hebben reeds een strafblad. De meeste onder hen werden veroordeeld voor de deelname aan de confrontatie in maart 1998 waarbij er een ware veldslag plaatsvond tussen de harde kern van Gent en Anderlecht.

Op enkele punten volgde het Gentse Hof van Beroep de rechter in eerste aanleg niet. Het Hof ziet geen overtuigend bewijs voor de bendevorming met het oog op aanslagen. "De opschorting die door een aantal beklaagden werd gevraagd, kan onmogelijk worden toegestaan", besliste het Hof, "want de feiten zijn te ernstig. Ik hoop dat hen met dit arrest meer repsect wordt bijgebracht voor de maatschappij."

Nu in het nieuws