Rijkswacht bouwt garages om tot massagevangenis

Feest blijft ook voor de 3.000 ordehandhavers het hoofddoel tijdens EURO 2000 in Charleroi. "Maar bij de minste weerspannigheid of wapendracht gaan ze zonder pardon de cel in", zegt een rijkswachtofficier. Cellen zijn er in overvloed: 1.000 in Charleroi alleen al. En hoe zien die er dan uit? Een rondleiding door rijkswachtmajoor Michel Rompen maakt veel duidelijk. In de rijkswachtkazerne aan de Boulevard Pierre Mayence zijn alle garages omgebouwd tot celblokken. In de boxen, groot genoeg om een spuitkanon in te parkeren, werd een plafond en een voorkant in traliewerk gestoken. Vooraan past er nog een stalen deur in met typische gevangenisgrendel. Achteraan de box is een urinoir geplaatst. Vrouwelijke gevangenen zullen kunnen genieten van een minimum aan privacy in een geïmproviseerd toilet. Het ziet eruit als een typisch Franse wc. Maar bij nader toezien blijkt het een Belgische

pot

, die rondom is ingemetseld. Anders kan zo'n wc-pot namelijk een projectiel worden en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. "Voordeel van deze grote en overzichtelijke cellen is dat je ze vanop afstand kan bekijken. Veel personeel hoef je niet aan de bewaking te verliezen. De garages liggen hier strategisch rond het binnenplein gerangschikt", legt de majoor uit.

Désirée De Poot en Johan Van Baelen

BR>

Stabiel

Na renovatie zullen de cellenblokken negentien miljoen frank hebben gekost. "Er is een stabiliteitsstudie van muren en plafonds aan te pas gekomen", zegt de majoor. In enkele gevallen zijn nieuwe muren geplaatst. Die moeten een kracht, vergelijkbaar met die van tachtig mensen, kunnen weerstaan. Dan weet je meteen hoeveel hooligans in één grote

garagecel

kunnen. Na afloop van EURO 2000 worden de cellen weer garages. In dezelfde kazerne krijgen 32 van de 120 paarden permanent onderdak. "Dat kan, want in de negentiende eeuw huisden in deze voormalige artilleriekazerne paarden. Er zijn nog steeds stallen", weet de majoor.

Drink je cola maar uit karton...

Een fris glas bier of een koele cola, recht uit het flesje? Vergeet het maar. In Charleroi is uit glas drinken tijdens EURO 2000 erger dan vloeken. Het totale

straat

verbod op glas is één van de vele maatregelen die het voetbalkampioenschap meebrengt.

- Ordediensten zullen zeer zichtbaar zijn. 2.650 gendarmes en 350 agenten doen de ordehandhaving. Ze krijgen 13 waterkanonnen en twee helikopters, 120 paarden en 45 honden. Patrouilles bestaan altijd uit minstens vijf manschappen, zodat niemand kan worden geïsoleerd. Paardensecties wandelen per acht: de les van de recente gevechten in Anderlecht.

- Bekertjes in karton of uit zacht plooibaar plastic mogen worden gebruikt. Ook rond de parkings buiten de stad is dat het enige wat toegelaten is.

- Blikjes worden uit de stad geweerd. Opgevuld met zand of iets anders zijn het te mooie projectielen.

- Terrasstoelen en -tafels uit plastic zijn toegelaten. Parasols niet.

- "We zijn onverbiddellijk. Eén overtreding en de zaak gaat dicht", zegt burgemeester Van Gompel. "Zeker als cafébazen alcohol verkopen aan jongeren onder de zestien."

- Verboden: Nazikentekens dragen of de Hitlergroet brengen.

- Alleen alcoholvrije dranken en zelfs geen alcoholarm bier in de veiligheidszone rond en in het stadion.

- Geen voetzoekers of Bengaals vuur. Ook geen spuitbussen met verf.

- Mobilhomes en caravans mogen alleen op heel specifieke plaatsen. En slapen in de stad kan niet. Doe je dat toch, dan brengt een

bezemwagen

je naar een tentenkamp van het leger.

Roddels over speelstad

Geen enkele speelstad ligt zo onder vuur als Charleroi. Ofwel is de tribune te steil ofwel zeggen ze dat er geen kip in de stad komt tijdens de match. Het gemeentebestuur is het weerleggen moe: "Elke dag is er een andere roddel", zucht burgemeester Jacques Van Gompel. Een opsomming.

Een journalist gekscheert: "Het blauwe parkeerterrein voor de Engelsen ligt toch niet in de Turkse wijk?" "Zwijg, start geen nieuwe roddel", bezweert de burgemeester.

Dinsdag zouden volgens een fel geciteerde krant twee lijkenhuisjes worden klaargestoomd in Charleroi. Eén voor Engelse supporters, één voor Duitse. Apekool.

De stad zou gesloten zijn voor alle verkeer. Bewoners zouden er niet meer in kunnen. Zever dus. De stad is open voor iedereen. In het stadscentrum geldt geen supportersscheiding. Maar politie en rijkswacht waken, altijd en overal. Wie voor een barricade kan bewijzen dat hij of zij er woont of een levering moet doen, krijgt een doorlaatbewijs. Zelfs op de dag van de match. Daarvoor zijn op strategische plaatsen de stallen van de kerstmarkt geplaatst. Omgebouwd weliswaar.

De tribune dan. Die heeft een hellingshoek van 38,6°, terwijl 45° is toegestaan. Het Philipsstadion in Eindhoven, de ArenA in Amsterdam en Sclessin in Luik hebben een minstens even steile helling. AC Milan scoort het hoogst met 42°.

Charleroi ademt voetbal

In Brussel vitten ze al maanden lang of ze de bollen van het Atomium al dan niet als voetballen gaan inpakken. In Charleroi zijn ze die fase al voorbij. 't Is er al voetbal dat de klok slaat. "Voetbal is er voor iedereen. Ook voor de

commerçant

", zegt burgemeester Van Gompel. Voetbal is een feest en het zal ook een feest worden. Uitstalramen zijn nu al versierd in het teken van EURO 2000. Overal in de stad hangen posters uit. Blikvanger is het plein voor het stadhuis. Dag en nacht spuiten grote fonteinen watervallen over het plein. Om te verhinderen dat auto's de fonteinen als gratis carwash gebruiken, wordt het plein omcirkeld door tientallen arduinen bollen. Een creatieve Waal vond er niets beters op dan al die stenen ballen in leder te verpakken, zodat het lijkt alsof het hele plein een voetbalplein is. En wie zijn oog laat afdwalen naar de stadhuistoren, ziet meteen hoe een van de galmgaten is gebruikt als lanceerbasis van een mensenhoge voetbal. In de thuisbasis van uitgeverij Dupuis hebben standbeelden van bekende stripfiguren altijd wel een bal vast en circuleren cartoons van bekende tekenaars tot op het politiecommissariaat.

Nu in het nieuws