Unified messaging verzamelt alle faxen, e-mails en telefoons

We leven in een communicatiemaatschappij. Steeds meer mensen hebben een telefoon, een fax, een GSM en e-mail. Dat betekent dat we op elk moment van de dag bereikbaar zijn. Of toch niet? Steeds meer mensen hebben het moeilijk om alle nummers en adressen bij te houden: e-mail, fax, antwoordapparaat, voice-mail, sms, ... Daar komt unified messaging op de proppen. Een manier om al je mail, faxen en telefoons op één plek en één nummer te verzamelen. Unified messaging, letterlijk vertaald als verenigde communicatie, is een systeem dat je een soort persoonlijk communicatiecentrum bezorgt. Je ontvangt en verstuurt al je mail, faxen en telefoons vanop één plaats die altijd en overal bereikbaar is. Hoe gaat dat in zijn werk? Dat hangt af van de verschillende bedrijven en websites die unified messaging aanbieden. We zetten er een aantal voor u op een rijtje.

BR>

Winbox

Winbox is waarschijnlijk de meest bekende unified messaging-dienst. Op de site van Winbox kan je inloggen met het nummer van je GSM-toestel. Als je dat doet, krijg je een Winbox-e-mailadres. Dat wordt je nieuwe uitvalsbasis. Je kan berichten die in je oude e-mailboxen terecht komen, naar dit adres laten afleiden en verder kan je bij Winbox faxen en voice-mail ontvangen. Faxen worden omgezet in een grafisch bestand (.tiff), zodat je ze op het scherm kan bekijken. Voice-mailberichten worden omgezet in een geluidsbestand (.wav). Winbox kan overigens ook je mail voorlezen door de telefoon. Daarvoor bel je naar een 0900-nummer en toets je je code in, waarna je mail door de computer voorgelezen wordt. Dat is vooral handig als je niet dadelijk een computer in de buurt hebt. Helaas is het, door het 0900-nummer, ook erg duur. Om het geheel compleet te maken is er nog een SMS-dienst die je verwittigt als je nieuwe e-mail hebt. Die dienst kan je zelfs zo instellen dat je alleen bij mails van vooraf ingestelde personen verwittigd wordt. Het gebruik van Winbox is gratis.

http://www.winbox.com

XOIP

Xoip is van oorsprong Nederlands en het bedrijf zorgde voor de eerste in België bruikbare unified messaging-dienst. Bij het aanmelden krijg je je eigen Xoip-nummer toegewezen. Dat nummer doet dienst als faxnummer en er is een antwoordapparaat voor al je telefoonverkeer. Net als bij Winbox kan je oude nummers simpel doorschakelen op je nieuwe nummer, zodat alle berichten en faxen verzameld worden. Je merkt meteen waar het jongere Winbox de mosterd haalde, want ook bij Xoip worden faxen en voice-mailberichten omgezet in grafisch bestanden (.tiff) en geluidsbestanden (.wav). Voor héél binnenkort, als we het bedrijf mogen geloven, zijn er diensten voorzien die het mogelijk maken om je e-mail af te handelen via de GSM, of tenminste verwittigd te worden via SMS. Ook Xoip is volledig gratis. Net als Winbox haalt het bedrijf zijn centen uit reclame en overeenkomsten met telefoonmaatschappijen.

http://www.xoip.com

ITopia

ITopia biedt - net als Xoip en Winbox - haar unified messaging-dienst gratis aan, tenzij je een persoonlijke boodschap wil op je antwoordapparaat. Daarvoor moet namelijk een klein bedrag worden betaald. Het Kortrijkse bedrijf biedt zijn diensten overigens enkel in België aan. Die diensten verschillen in niets van die van de anderen. Bij het aanmelden krijg je een eigen ITopia-nummer - in je eigen telefoonzone - waarmee je faxen kan ontvangen en versturen. De faxen en voice-mails worden ook hier in attachment aan de mail gehaakt. Enkel het bestandsformaat (.pdf) voor de faxen verschilt van het tiff-formaat van de anderen. Nadeel is dat je bij het bekijken van je mail geconfronteerd wordt met reclamebanners. Maar ITopia belooft binnenkort een reclamevrije zone klaar te hebben.

http://www.itopia.com

PUM

Internetprovider Planet Internet heeft een eigen unified messaging-dienst, enkel beschikbaar voor abonnees. Die dienst heet Planet Unified Messaging of kortweg PUM. De dienst wordt volledig geleverd door ITopia, zodat de werkwijze en de snelheid identiek zijn met de gelijknamige dienst. De twee lopen zelfs zo parallel dat er bij Planet Internet ook betaald moet worden om een eigen welkomboodschap in te spreken op het antwoordapparaat. De PUM-dienst heeft wel de beste uitleg en is het meest overzichtelijk. Zo is PUM de enige die uitgebreid uitlegt hoe je oude nummers moet omschakelen zodat je boodschappen op je nieuwe nummer terechtkomen. Spijtig dat de dienst enkel beschikbaar is voor betalende klanten van de provider.

http://www.planetinternet.be/info/

Nu in het nieuws