Pantserwagens en 4.210 cellen klaar voor hooligans

Hooligans die een kik te veel geven tijdens EURO 2000, vliegen de bak in. Rijkswacht en politie hebben over het hele land 4.210 cellen klaar. En om zichzelf te verdedigen, leende de rijkswacht gepantserde Land Rovers van de politie in Noord-Ierland. De cellenblokken zijn verdeeld over het hele land. Er wordt vooral gebruikgemaakt van rijkswacht- en politiekazernes. De cellen daar zijn opgesmukt en er zijn toiletten geïnstalleerd. Ook gemeenten als Genk en Eghezée krijgen cellen, omdat zo de rivaliserende supportersgroepen optimaal gescheiden kunnen worden. De nabijheid van tornooisteden speelt eveneens een rol in de keuze van de plaatsen. Een ander voordeel is, dat de ordediensten zich niet meer om de hooligans moeten bekommeren als ze eenmaal in zo'n cel zitten. Want in elk van de gekozen plaatsen is er een permanentie. De grootste cellenblokken staan in

Charleroi en Etterbeek

. In Charleroi houdt de rijkswacht 1.000 cellen klaar. Bij de rijkswacht in de Ruiterijlaan in Etterbeek zijn er zelfs 1.200. De paardenstallen in die kazerne dienden al eens als verplicht onderkomen voor 750 hooligans, na een België-Duitsland enkele jaren geleden. Maar toen was er geen sprake van enige inrichting.

Johan Van Baelen

BR>

Land Rovers

De Noord-Ierse politie heeft een speciale band met de Belgische rijkswacht. Vorig jaar gaf de gendarmerie twee sproeiwagens in bruikleen voor tijdens de Oranjemarsen. Dinsdag stuurde Ulster veertien nagelnieuwe en gepantserde Land Rovers. De jeeps kwamen dinsdag van boord van een autoschip in de haven van Antwerpen. Na een eerste rit door de haven gingen de Land Rovers tanken nabij het Opleidingscentrum van de politie, waar Antwerpse agenten werden klaargestoomd voor EURO 2000. De Land Rovers van de Royal Ulster

Constabulary

zijn nog niet gebruikt door de plaatselijke politie. Die kreeg juist een nieuwe lading binnen en voor ze in de plaatselijke kleuren werden geschilderd, mocht de rijkswacht ze hebben voor de ordehandhavbing tijdens EURO 2000. Meer nog, de Ulsterse politie spoot ze al in het wit. De rijkswacht zal de blauw-gele strips aan de zijkant overplakken en een oranje strip over de jeeps kleven.

"Ze worden ook ingeschreven in België en er zal natuurlijk een Belgische gendarme achter het stuur zitten", aldus een zegsman.

Gepantserd

De rijkswacht vroeg de jeeps omdat ze gepantserd zijn en gewapend tegen Molotov-cocktails. "We hadden een probleem voor de bescherming van onze eigen mensen. Er kunnen er zes in plaatsnemen, maar het is vooral de bedoeling om de jeeps in te zetten als schild om personeel naar eventuele brandhaarden te sturen", zegt dezelfde bron. De rijkswacht beschikt zelf niet over zulke beweeglijke pantserwagens. Uit een vorig leven rest nog een achttal legerpantsers op wielen, maar die worden ingezet om eventuele blokkades te openen. De in Ulster geleende Land Rovers worden overigens in reserve gehouden. Het is niet de bedoeling om hiermee te gaan patrouilleren. Een andere bron zegt het heel streng: "Ze worden alleen ingezet als het niet anders meer kan."

Nu in het nieuws