Rijkswacht geeft demonstratie ordehandhaving

De rijkswacht heeft in Brussel een grote demonstratie in ordehandhaving gegeven, in het licht van het voetbalkampioenschap Euro 2000. De rijkswacht wilde aan de nationale en internationale pers tonen dat ze volledig voorbereid is. Onder het oog van talrijke buitenlandse televisieploegen toonden de rijkswachters hoe ze hooligans uiteendrijven, escorteren en barricades uit de weg ruimen. De rijkswacht zal 3.400 manschappen inzetten voor Euro 2000, 80 peletons van ongeveer 40 personen en 4 peletons Friese ruiters. Die peletons worden samengesteld met mensen van de nationale reserve (1.400) en de lokale brigades (3.000). Ze zullen in shifts van telkens 12 uur werken, 6 dagen per week, drie weken lang. Bij de match Engeland-Duitsland zullen àlle 3.400 manschappen op de been zijn. Bij de andere, "normale" matchen ongeveer tweederden. Bij de rijkswacht zal tijdens het tornooi niemand met verlof kunnen gaan. De extra gepresteerde uren zullen niet worden omgezet in extra verlofdagen maar zullen worden uitbetaald.

Belga

BR>De peletons zullen zowat overal in het land worden ingezet, al naargelang de noodzaak in of rond de stadia, in de grote steden, eventueel ook rond de hotels van de spelers en aan de grens "als dat een operationeel voordeel oplevert", zegt kolonel Herman Bliki.

De voorbereidingen bij de rijkswacht zijn al zo'n vier jaar bezig. Rijkswacht en politie hebben een volledig informatienetwerk opgezet met politiediensten van de omringende landen, in vele gevallen via verbindingsofficieren. De rijkswacht wil een uitgesproken vriendelijk imago uitstralen bij de supporters. Zolang alles rustig verloopt, zou er geen rijkswachter in gevechtsuitrusting in het straatbeeld mogen te zien zijn. Van zodra er rellen uitbreken echter, geldt de "nul-tolerantie". Alle peletons hebben de voorbije maanden een speciale opleiding van 4 volle dagen gevolgd, met fysieke, interventie- en stressbeheersingsoefeningen.

Nu in het nieuws