Unieke centrale levert groene stroom

In hun streven naar

groene stroom

hebben de intercommunale IGAO (Intercommunale Gasvoorziening van Antwerpen en Omgeving), Electrabel en Distrigas beslist een gasexpansieproject, uniek in de wereld, aan de Antwerpse Luchtbal-wijk te bouwen. Het project laat toe om verloren energie te recupereren en daarmee jaarlijks minstens vijfhonderd huishoudens te bevoorraden. Dirk Geldof, voorzitter van IGAO, vergelijkt het nieuwe project met een gasballon. "Gas komt België binnen via ondergrondse pijpleidingen. Dat gebeurt onder hoge druk (51 bara). Het station van Distrigas aan de Luchtbal ontspant het gas een eerste keer naar een middendruk (13 bara). Nadien wordt het aan een volgend station nogmaals ontspannen (tot 5 bara). Dan wordt het gas geïnjecteerd in het gasnet van Antwerpen."

Arne Van Staeyen

BR>"Net als bij een ballon gaat er bij elke drukverlaging veel gas verloren en koelt het gas sterk af. Daarom is er extra energie nodig om het gas terug op te warmen. Dat gebeurt nu met een traditionele stookketel." Het nieuwe expansieproject laat toe om het verloren gas op te vangen en om te zetten in elektriciteit. De stookketel wordt vervangen door een Warmte-Kracht-Koppeling-installatie (WKK). Hierbij wekt de alternator van de WKK-eenheid nog eens bijkomende elektrische energie op. Zo wordt

groene stroom

, elektriciteit, opgewekt door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, bekomen. Met die

groene stroom

kan een kleine stad, vijf à zeshonderd huishoudens, jaarlijks in zijn energieverbruik voorzien. "Een normale centrale zet 58% van de energie om in effectieve elektriciteit. Met dit project halen we 90%. Er is geen enkele centrale in de wereld die dat haalt", weet Hugo Breusch, ingenieur bij Distrigas. Bovendien vermindert de installatie de uitstoot van koolstof met 2.476 ton per jaar. De installatie wordt eind 2001 gebouwd.

Nu in het nieuws