Leven Scifo hing aan zijden draadje

"Met het programma

Levensgevaar

kunnen we doorgaan, zolang mensen ongevallen krijgen en mekaar door het hoofd schieten", zegt presentator Marc Dupain een beetje te vrolijk. Vanaf vanavond huiveren we weer mee met de - toch meestal goed aflopende - onheilsverhalen. "Dit is het zevende seizoen al van

Levensgevaar

", zegt Dupain. "Dit jaar zitten er verschillende topsporters in: Wilfried Nelissen, Koen Wauters, Gella Vandecaveye en... in de eerste aflevering vertellen we de lijdensweg van Enzo Scifo. Het is nooit zo echt in de pers gekomen, maar op een bepaald ogenblik hadden de artsen hem opgegeven. En dit alles na een onnozele val." De beelden zijn uiteraard ter beschikking bij de VTM-sportredactie. Een hoekschop, een kopbal, een val, en het was gebeurd.

Herman Van Doninck

BR>Tijdens de uitzending vertelt vooral broer Pino hoe het revalidatieproces is verlopen. "De ligamenten van de rechterschouder waren gescheurd. Dat was erg maar te verhelpen. In het Middelaresziekenhuis in Deurne liet hij Canal+ installeren om het voetbal te kunnen volgen. Na enkele minuten viel hij prompt in slaap, wat niet normaal was. Ook de bijgeroepen dokter maakte zich ongerust. Enzo kreeg daarop een klaplong. Er werd vloeistof uit de long gepompt, maar opnieuw ging er iets mis. De longen kregen te weinig zuurstof en de artsen vreesden voor zijn leven. Het enige wat op dat ogenblik mogelijk was, was de natuur zijn gang te laten gaan en af te wachten wat er zou gebeuren. Niet minder dan dertig uur werd mijn broer beademd. Daarna steeg het zuurstofgehalte. Eigenlijk was er een mirakel geschied."

Pino Scifo herinnert zich die dag als één van de gelukkigste van zijn leven. Na één maand kon Enzo opnieuw beginnen te trainen. Heel snel zat hij opnieuw op de bank bij Anderlecht, en nu is hij een nieuw leven begonnen als voorzitter bij Charleroi.

Levensgevaar, VTM, 21.20u

Nu in het nieuws