Aarschot vereeuwigt "Echo-arbeiders" met standbeeld

AARSCHOT - Aan de Bonenwijk in Aarschot is zaterdagmiddag een monument onthuld dat verwijst naar de vier gemeentearbeiders waarmee het BRT-TV-programma "Echo", tijdens een uitzending in november 1965, de spot dreef omdat die bij herstellingen aan het voetpad niet bepaald hard aan het werk waren.

BR>Het monument bevindt zich op de plek waar de arbeiders zich indertijd bevonden. De pas 10 dagen geleden overleden cineast Charley Laureys slaagde er indertijd in tijdens een ijskoude ochtend, met een verborgen camera, de vier stadskasseileggers gedurende een tweetal minuten te filmen terwijl deze, met het werkmateriaal in de hand, zo goed als roerloos rechtop stonden. De scene, die uitgezonden werd samen met het Louis Neefs' lied "Als ik ooit eens 5 minuten tijd heb", maakte indertijd heelwat ophef.

De onthulling van het monument zaterdag, werd bijgewoond door de voormalige Echo-medewerkers Jan Van Rompaey en Fred Janssen. Het monument stelt de 4 arbeiders voor en is 2 meter hoog. Het kreeg de naam "Als ik ooit eens 5 minuten tijd had" mee. Het is een initiatief van de stad Aarschot en werd gerealiseerd door 25 medewerkers van de plaatselijke Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst.

De Aarschotse cultuurschepen Herman Pelgrims (CVP) stelde in zijn toespraak dat het beeld, ondanks het spottend element van de reportage, een ode is aan de stadsarbeider. "Lachen kan geen kwaad en een beetje zelfspot dat mag", aldus de schepen. Op het moment van het gebeuren in 1965, vroor het overigens 10 graden onder nul.