Sociaal engagement bij bedrijven is ver zoek

BerchemBerchemse bedrijven willen dat ze goed worden geïnformeerd door de stedelijke overheid. Maar bij de vraag of zij ook willen participeren in een aantal sociale projecten in hun vestigingsplaats, was het engagement bij de bedrijven ver zoek. Dat bleek op het bedrijvenforum

Business in the community

in Berchem.

Sacha Van Wiele

BR>

Business in the community

is een Berchems initiatief om de bedrijfswereld in contact te brengen met sociaal-economische projecten, zoals tewerkstellingsinitiatieven BerchOp en Bistro P. Daarbij wordt ingespeeld op de evolutie in de bedrijfswereld om naast winst- en groeistreven ook oog te hebben voor maatschappelijke doelstellingen. Ongeveer vijftig bedrijven gingen op deze uitnodiging in.

De grootste zorg bij de Berchemse bedrijven is mobiliteit en parkeerplaatsen voor het personeel. Velen kijken met een bang hart naar het bewonersparkeren dat binnenkort in hun omgeving wordt ingesteld en vragen zich af waar hun personeel moet parkeren. Dat de werknemers op de fiets of het openbaar vervoer springen, zien velen niet zitten. Bovendien zeggen ze niet op de hoogte te zijn gebracht van deze maatregel. Ze hopen nu om samen met de stad tot een alternatief te komen.

Rond het opnemen van een sociaal engagement in de wijken, bleef het heel wat stiller bij de bedrijven. De sfeer was bij sommigen duidelijk afkerig.

"Het kan niet zijn dat wij opnieuw moeten inleveren", aldus een vertegenwoordiger van een Berchems bedrijf. "Wij moeten steeds weer voor arbeidsplaatsen en sponsoring van sociale projecten zorgen. Als je ze dan een pink geeft, nemen ze een hele elleboog."

Gelukkig waren er enkele uitzonderingen. Bedrijven die bereid waren om ideeën uit te wisselen en mee te werken aan kleine projecten.

Nu in het nieuws