Antwerps slachthuis blijft toch open

Antwerpen-Dam herademt. Het (stedelijk) slachthuis aan de Lange Lobroekstraat sluit dan toch niet de deuren op 30 juni. Het komt wel in privé-handen terecht. De firma Appels, die alle slachthuizen in Mol en Westerlo exploiteert, tekende woensdagochtend een overeenkomst voor de overname met het Instituut voor Veterinaire Keuring (IVK) en de stad Antwerpen.

Wim Wilri

BR>Tot woensdag leek iedereen ervan overtuigd dat het historische slachthuis van Antwerpen deze zomer voorgoed verleden tijd zou worden. Het was verlieslatend en het stadsbestuur had grootse plannen om de site om te vormen tot een

culinaire agora

. Met enerzijds een groothandelsmarkt voor de horeca en anderzijds een congrescentrum, met opleidingsprogramma's in de vleessector.

Tot de gekende Kempense slachthuisexploitant Julien Appels een maand geleden liet weten geïnteresseerd te zijn in het slachthuis en er verkennende gesprekken van start gingen. Woensdag kon Appels in volle vertrouwen zijn handtekening zetten onder de overeenkomst.

"Antwerpen heeft een slachthuis nodig." Daar is Julien Appels van overtuigd. "Niet alleen omdat het historisch is, maar ook relevant. De groothandelaars gebruiken het als hun enige bevoorradingsplek. En de aanverwante bedrijven leven ervan."

Een groot deel van de afzet van geslachte dieren gaat immers naar het

Grootwinkelbedrijf

. "Dat staat erop dat het vlees na de slachting en voor de verwerking zo weinig mogelijk wordt vervoerd. Warenhuisketen GB, een belangrijke partner, koopt sowieso enkel van bedrijven die aan een slachthuis zijn gekoppeld", benadrukt Julien Appels. De ene kan nu dus voortleven dankzij de andere.

De firma Appels zat ook met de handen in het haar, omdat de capaciteit van het slachthuis in Westerlo niet groot genoeg meer was. Een probleem dat hiermee wordt opgelost. Ook de grootste leverancier van dieren aan het Antwerpse slachthuis Van Peer zei bereid te zijn mee in het project te stappen. Appels is ervan overtuigd dat hij het Antwerpse slachthuis opnieuw rendabel kan maken. Hij neemt het complex minstens voor zes jaar ("dat worden er makkelijk achttien") in erfpacht.

Plannen blijven

Volgens schepen van Sociale Zaken en Volksgezondheid Marc Wellens (CVP-Antw.'94) was de aankondiging van de sluiting nodig om een exploitant over de brug te krijgen. "De overname betekent ook niet dat de plannen van studiebureau KPMG en bedrijvencentrum NOA om hier een groothandelsmarkt en congrescentrum op te starten, worden opgeborgen. Zaal drie blijft behouden voor de slachtlijn. Complexen één en twee worden verder ingevuld, zoals de bedoeling was."

Door het consortium van deelnemende investeerders wordt nu in één jaar tijd tachtig miljoen frank gepompt in het aanpassen en moderniseren van het slachthuiscomplex. "Zodat het aan de Europese en hygiënische wetgevingen voldoet en een belangrijke rol kan blijven spelen in het eerste decennium van de 21ste eeuw", aldus een lyrische schepen Wellens. De veemarkt zal eind juni wel onherroepelijk verdwijnen.

Het college van burgemeester en schepenen krijgt vandaag de kans om de laatste formaliteiten af te ronden en terug te komen op de eerdere beslissing om het slachthuis 'definitief te sluiten'.