Feest met eivol jaar in deSingel

Het internationaal kunstencentrum deSingel bestaat volgend seizoen twintig jaar. Dat is voor directeur Jerry Aerts en zijn ploeg een goede reden om een feestprogramma in mekaar te steken. "Tegen 2004 moet deSingel ook een infrastructuur hebben die een internationaal kunstencentrum aan zijn publiek en kunstenaars verschuldigd is", zegt Aerts.

Peter Haex

BR>In en aan deSingel wordt gewerkt. Het is misschien wel symbolisch dat tijdens de persconferentie van het nieuwe en veelbelovende seizoen de electriciteit even kort sluit. Op dit moment wordt fase 1 van de verbouwingen afgewerkt. De laad- en loskade naar de Rode Zaal, de artiestenlogies en -foyer krijgen een nieuw kleedje. Fase 2 duurt tot 2004. "Dan moet ons publiek kunnen genieten van de voorzieningen van een café-restaurant en een boekenwinkel. Ook voor de kunstenaars is er goed nieuws. Acteurs kunnen aan de slag in een theaterwerkplaats met een zaal voor 350 personen. Er komt een kleine concertzaal, dansers kunnen terecht in een voor hen toegeruste studio. Op het podium van de Rode Zaal moeten in de nabije toekomst al twee voorstellingen met verschillende zaalinstellingen kunnen draaien", vertelt Jerry Aerts.

Die indrukwekkende bouwactiviteit heeft een pendant in de feestprogrammatie van volgend seizoen. Het internationaal kunstencentrum is nog niet aan zijn twintigste seizoen bezig, maar bestaat al wel twintig jaar. Zowel op het gebied van theater, dans, concerten en tentoonstellingen kun je nog meer topproducties van vertrouwde namen als nieuwkomers meemaken. "We beginnen al uitzonderlijk vroeg met het grote feest, genaamd het Theaterfestival. Van 23 augustus tot 3 september hebben we elf producties van onder andere Het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Amsterdam en De Roovers te gast", vertelt Jerry Aerts.

Ariane Mnouchkine

Bijna onmiddellijk daarna komt Ariane Mnouchkine en haar

Théâtre du Soleil

naar Antwerpen. "Ik had toevallig samen met de directeur van een kunstencentrum uit Tokio

Tambours de la digue

van het

Théatre du Soleil

gezien. Ik stelde Ariane voor een internationale tournee te maken die in 2000 begint in de havenstad Antwerpen en in 2001 eindigt in Tokio. Ze ging direct akkoord", glimlacht Jerry Aerts.

Tambours de la digue

wordt geroemd als de mooiste voorstelling die de internationaal vermaarde Mnouchkine de afgelopen tien jaar maakte. "Mnouchkine gebruikt de overstroming als metafoor voor de oorlog. De ruimte zou ook letterlijk moeten overstromen. Zou het niet bijzonder mooi zijn als we de hangar International, de locatie voor het nieuwe Antwerpse museum op de Hanzestedenplaats, zouden kunnen krijgen voor deze voorstelling?", breekt Jerry een lans.

Nacht

Het derde hoogtepunt in de programmatie van deSingel valt voor Jerry Aerts op 4 november. Een nacht lang kun je dan genieten van alle disciplines die deSingel op de voet volgt. De Amerikaanse acteur Steven Berkoff brengt alle slechteriken van Shakespeare op het podium. Het Zwitserse gezelschap Metzger, Zimmermann, De Perrott brengt een acrobatisch dansspektakel op het podium. En er is de hele nacht muziek. "Je gaat zowel gerenommeerde namen als Thomas Zehetmair en de Beethoven Academie als studenten horen musiceren. Onbekende mensen met internationale sterren in contact brengen, dat doen wij graag. Als het klikt, dan kan je als student op één avond echt doorbreken. Voor hen is het een avond die belangrijker is dan vier jaar studeren", weet Jerry Aerts.

deSingel, seizoensbrochure, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Info: 03.248.28.28 en www.desingel.be.

Nu in het nieuws