Vete tussen Von Trier en Björk was 'Not so quiet'

Gisteren was het eindelijk zover.

Dancer in the dark

, de langverwachte musical van de Deense cineast Lars Von Trier met Björk en Catherine Deneuve, ging in Cannes in wereldpremière. Spanningen en ruzies op de set, maar vooral de afwezigheid van hoofdvedette Björk op de persconferentie maakten er al voorpaginanieuws van nog voor een minuut film werd geprojecteerd. Het is echter het resultaat dat telt en wat ons betreft mogen ze die Gouden Palm nu al meteen meegeven naar Denemarken.

Rudy De Coninck

BR>De brandende wereldproblematiek houdt in Cannes twee weken op te bestaan. De enige vraag die hier op ieders lippen brandt, is: wie wint zondag de 'Palme d'Or'? Vandaag werd alvast een controversiële competiefilm aan het slopende rijtje toegevoegd:

Dancer in the dark

van de Deense 'Dogma'-oprichter Lars Von Trier. Björk speelt een Tsjechische immigrante die in de V.S. aan de lopende band werkt en langzaam blind wordt van een erfelijke ziekte die ook haar zoontje heeft aangetast. Met de moed der wanhoop spaart ze haar minieme inkomen om een oogoperatie te kunnen betalen die het knaapje een zicht op de toekomst moet geven. Tijdens haar dagdromen, transformeert haar grijze wereld in een prachtige musical.

De eigenzinnige maker van prachtfilms als

Breaking the waves

en

The idiots

haalde reeds tijdens de opnameperiode alle voorpagina's wegens heftige ruzies met hoofdactrice - en soundtrackleverancier - Björk. Het al even excentrieke popnimfje uit IJsland debuteert als filmactrice, maar deze carrièrekeuze verliep niet van een leien dakje. Volgens Deense kranten arriveerde ze ruimschoots te laat op de allereerste draaidag, omdat ze per se een party op een Grieks eiland wou bijwonen. Von Trier, z'n 350-koppige crew en nevenactrice Catherine Deneuve wachtten tevergeefs. Eens gearriveerd vernietigde opvliegende Lars vier tv-toestellen en verscheurde Björk haar filmoutfits. Na enkele turbulente confrontaties verscheen het popelfje op de set met vijftien advocaten om haar contract op te zeggen, wat juridisch niet lukte. De in Cannes verzamelde wereldpers bekeek de film, en vooral de persconferentie, met wijd opengesperde argusogen.

Wonderlijk

"Er gebeurden inderdaad verschrikkingen op de set", geeft Von Trier onmiddellijk toe. "Ik was dikwijls ontmoedigd en ontgoocheld door het gedrag van Björk, waar ze misschien binnen tien of twintig jaar zelf over wil praten. Je moet goed beseffen dat deze film heel pijnlijk was voor ons beiden. Björk is namelijk geen actrice. Ze lijkt wel professioneel, maar is dat niet. Alles wat ze in deze melodramatische musical meemaakt, voelde ze ook echt. Waarop ik me dan weer schuldig voelde, omdat ik haar zoveel pijn aandeed. Ze is een wonderlijk, maar heel speciaal individu. Soms stormde ze van de set als een klein kind dat wegloopt van school. Ze is nog steeds niet in staat om de film te bekijken. Ze speelt geen personage, ze IS het personage. Zij was mijn eerste keuze voor deze rol en ik heb daar nooit spijt van gehad. Ik kende haar muziek niet, maar zag haar toevallig in een video op MTV en dacht: zij moet de hoofdrol vertolken! Vermits ze absoluut geen acteertraining heeft en over een heel schuwe persoonlijkheid beschikt, gaf dit problemen. Het was echter de enige mogelijke manier om dit adembenemende resultaat te verkrijgen."

Wij geven Von Trier volmondig gelijk en hopen dat Björk binnenkort wel de moed vergaart om het duizelingwekkende

Dancer in the dark

te bekijken. In de Belgische bioscopen vanaf oktober/november.

De Gazet van de Croisette

- De gehaaide Israëlische producent Menahem Golan is in de weer met

Elian: the Gonzalez-boy story

. Op de Croisette hangen filmposters met de slogan: "From Cuba to Miami: the explosive, dramatic and human tale that captured the world". De prent wordt op een geheime locatie gedraaid. De release is gepland voor september 2000. Gezien het relaas nog in volle zwier is, breidde Golan een zelfverzonnen einde aan zijn schaamteloze tranentrekker. Het knaapje vraagt hoogstpersoonlijk aan president Clinton: "Wat gaat er mij met gebeuren?" Golan pleegde enkele jaren geleden eenzelfde stunt met

The Gianni Versace-murder

, op het moment dat het neergekogelde lijk van de modeontwerper nog warm was.

-

Hannibal

, het vervolg op

The silence of the lambs

, blijft een problematisch project. Nadat de oorspronkelijke regisseur en hoofdactrice - Jonathan Demme (momenteel in de Cannes-jury) en Jodie Foster - hun medewerking opzegden, wordt de opnameploeg geconfronteerd met bezwaren van de burgemeester van Firenze, waar een hoofdbestanddeel van de gruwelplot plaatsvindt. Volgens de man schaadt de morbide thriller de historische reputatie van zijn culturele trekpleister. De opnamen zouden deze week beginnen, maar daar werd dus nu een stokje voor gestoken.

- Naar aanleiding van de honderdste geboortedag van de Spaanse surrealist Luis Buñuel wijdt het filmfestival talrijke hommages aan deze kunstenaar. Gisteren lekte uit dat de huidige

éminence grise

van de Spaanse cinema, Carlos Saura, vanaf oktober een biopic gaat draaien over de relatie tussen Buñuel en landgenoten Salvador Dali en Federico Garcia Lorca, onder de titel

Buñuel and King Solomon's table

. De Spaanse tv-ster Gran Wyoming, die naar verluidt treffend lijkt op de roemruchte regisseur lijkt, speelt de titelrol. Catherine Deneuve, vedette in Buñuel-klassiekers

Belle de jour

en

Tristana

, draaft op in een cameorolletje.

Nu in het nieuws