Wittekerke blijft minstens tot 2004

De soap

Wittekerke

, die twee maal per week wordt uitgezonden op VTM, is nog minstens tot mei 2004 te zien op de commerciële zender. Niet te verwonderen dat VTM het contract wilde verlengen, want de reeks is een echt kijkcijferkanon. Zij staat alweer twee weken op nummer 1 in de top twintig.

Herman Van Doninck

BR>De lotgevallen van de inwoners van het Vlaamse kuststadje lokten op donderdag 4 mei 914.000 kijkers. Een week later kwamen er daar nog eens negenduizend bij. Dat betekent dat van de tien Vlamingen die op dat moment televisie keken, er meer dan vier voor

Wittekerke

kozen. Logisch dus dat VTM haar volle vertrouwen geeft aan dit project. "

Wittekerke

heeft inderdaad zijn degelijkheid bewezen", zegt woordvoerder Mark Vanlombeek.

"Het is een kwalitatief sterke reeks, die door de grote massa wordt bekeken. Weinig redenen dus om het huwelijk tussen de zender en producent D&D te verbreken. Maar ondanks dat blijft het moeilijk voor ons om echt op lange termijn te plannen. We kunnen nooit vooraf weten hoe de advertentiemarkt er over een paar jaar zal uitzien. Uiteraard moeten we eerst een frank binnenkrijgen, vooraleer we er een kunnen uitgeven. Maar dat heeft VTM niet belet om dit berekend risico te nemen."

Er zijn ongeveer honderdvijftien medewerkers gelukkig dat de serie nog een tijdje doorgaat. De eerste aflevering werd uitgezonden op 31 augustus 1993. Oorspronkelijk was het script gebaseerd op het Australische

East Street

, maar het werd verplaatst naar het Belgische kuststadje Wittekerke. Op dit ogenblik zijn er al tweehonderd afleveringen meer gemaakt dan er ooit in Australië werden geproduceerd. Nu worden er per seizoen 84 afleveringen klaargestoomd, terwijl er dat vroeger slechts 64 waren.

Madder

De makers brainstormen dagelijks over nieuwe verhaallijnen en personages. Zo maakt precies vandaag Donald Madder zijn intrede. "Ik ben een vlotte en zeer sportieve parochiepriester, die onmiddellijk het vertrouwen en de sympathie van Elke en Max wint. Hij geeft de blinde Elke opnieuw hoop. De oudere inwoners lopen niet zo hoog op met pastoor Dirk. Voor hen is hij te modern en heeft hij iets te veel zin voor humor. Mijn rol begint zeer klein, maar die evolueert snel. Op een bepaald ogenblik begin ik zelfs een relatie, maar ik weet nog niet met wie."

Na dit seizoen verdwijnen ook twee personages van het eerste uur uit

Wittekerke

. Café-eigenaar Marcel alias Eddy Asselbergs gaat zijn grote droom waarmaken en vertrekt met zijn zeilboot op wereldreis. Zijn vriendin Joke, personage vertolkt door Lulu Aertgeerts, overweegt om hem te vergezellen maar zij blijft tenslotte in haar café en dus in de serie. Magda (Veerle Wyffels), die al zeven seizoenen meedraait en die zopas nog een borstampuatie heeft ondergaan, zal verdwijnen nadat ze door haar man, de burgemeester van Wittekerke, in slechte papieren is geraakt.

Wittekerke, VTM, 21.10u

Nu in het nieuws