VS wilden kernbom op de Maan gooien

De VS hebben tijdens de hoogdagen van de Koude Oorlog met het idee gespeeld om een kernbom op de Maan te gooien. Dit heeft de New York Times (NYT) bericht, onder aanhaling van een kernfysicus. Washington wou zo zijn militaire en technologische sterkte aantonen.

Belga

BR>De 72-jarige Leonard Reiffel vertelde de NYT dat hij belast was met een ultra geheime studie naar de zichtbaarheid van de explosie, de mogelijke wetenschappelijke voordelen en de effecten op het oppervlak van de natuurlijke satelliet van de Aarde. Zijn onderzoek startte in 1958, kort na de lancering door de toenmalige Sovjet-Unie van de eerste Spoetnik. In die periode kwam het Amerikaanse ruimteprogramma letterlijk nauwelijks van de grond.

Het team van tien mensen rond Reiffel werd door het speciale wapencentrum van de Amerikaanse Luchtmacht te Albuquerque gesponsord en omvatte onder meer ook de beroemde astronoom en wetenschappelijk vulgarisator Carl Sagan. Het onderzoek werd gedaan in de Armour Research Foundation te Chicago. "De belangrijkste intentie was de wereld met de kunde van de Verenigde States te imponeren", aldus Reiffel. Het was ontegensprekelijk pure PR in de geesten van de Luchtmacht".

Reiffel zei met Sagan te hebben willen nagaan of er op de Maan organische moleculen zouden zijn. De explosie op de Maan zou goed vanop Aarde te zien zijn geweest. Er zou een krater zijn ontstaan en een stofwolk die in alle richtingen zou zijn gevlogen in plaats van de bekende paddestoel. De bom zou de omvang hebben gehad van het tuig dat Hiroshima heeft verwoest. Het zou geen waterstofbom zijn geweest, vanwege de moelijkheden die zo'n zwaarder wapen stelt voor de reis naar de Maan. Het project kwam aan zijn einde toen de Luchtmacht oordeelde dat de risico's zwaarder doorwogen dan de voordelen.