Agalev wil vijf raadsleden in Edegem

Agalev-Edegem gaat naar de verkiezingen met zijn vier mandatarissen bovenaan de lijst. De partij hoopt wel volgende keer met vijf te zijn. Ze manifesteert zich heel duidelijk als een beleidspartij.

Mark Cassimon

BR>"Na 18 jaar zijn we er klaar voor", zegt politiek secretaris Erwin Lauriks. Volgens Lauriks (die zelf op 22 staat) is er de afgelopen legislatuur goed werk gepresteerd, maar kwam dat mee door de groene inbreng vanuit de oppositie. Hij verwijst naar de sluiting van IHK, de fietsvergoeding voor ambtenaren en de selectieve afvalophaling. Maar Agalev zou de volgende zes jaar graag mee(r) realiseren. De partij wil de afvalophaling vereenvoudigen: gedaan met de ingewikkelde kalender, alles op één dag. Verder vragen de groenen meer vergaderruimtes en het vertrek van Gemeentewerken uit het centrum. Zo komt er plaats voor een gemeentelijke kleuterschool.

Verder zijn er de traditionele groene programmapunten, maar er is ook veel aandacht voor senioren, zowel in het programma als bij de lijstvorming. De 75-jarige Pierre Lodewijckx op 7 en de 70-jarige Agnes De Handschutter op 14 maken duidelijk dat de groenen meer zijn dan dartele veulens in de wei.

De veulens staan wat gegroepeerd op de plaatsen 15 tot 19. Benjamin is de student Stijn Bogaerts. Ervaren knol Marc Vanhaute trekt de lijst. Iedereen weet dat hij geen zes jaar oppositie meer ambieert. Als Vanhaute geen schepen wordt, wil hij nog wel de ploeg op gang trekken, maar daarna de plaats ruimen voor een jongere kracht.

Na Vanhaute komen dus de drie andere raadsleden: Luce Stappaerts, Dirk Stoffelen en Myriam Polak. De Nederlander Jack Van Dijk staat op 5 en Anita Muys, die in het bureau van de milieuraad zit op 6. Voor die twee wordt ook expliciet campagne gevoerd. Agalev is erg blij met twee voorzitters van gemeentelijke adviesraden op zijn lijst. Op 11 staat Jan Vanhaute van de milieuraad en op 26 Rob Devlieghere van de raad voor ontwikkelingssamenwerking. Lijstduwer is oud-gemeenteraadslid Mattie De Ryck, bekend van het comité

Red de wei

. Als Agalev in een coalitie stapt, denkt het twee schepenambten te kunnen eisen. Over wie dat, naast Vanhaute, wordt, is nog niet gesproken.