Antwerps kiesregister open voor 16.382 EU-onderdanen

Print
Alle 16.382 stemgerechtigde Europese onderdanen die in Antwerpen wonen, krijgen een Nederlandstalige brief en brochure in de bus waarin ze uitgenodigd worden om deel te nemen aan de gemeente- en districtsraadsverkiezingen. Inschrijven kan tot en met 31 juli.
BR>Voor het eerst kunnen mensen uit Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden in ons land hun stem uitbrengen. Het stadsbestuur schrijft alle stemgerechtigde EU-burgers die in Antwerpen wonen aan, in de hoop dat een groot deel onder hen op 8 oktober naar de stembus zal trekken. Een informatiebrochure van de federale overheid is vergezeld van een brief van stad Antwerpen met de nodige onderrichtingen, en van een inschrijvingsformulier. Dat moet voor 31 juli bezorgd worden in één van de districtshuizen.
Het schepencollege bekijkt de aanvragen. Eens goedgekeurd, wordt de EU-onderdaan ingeschreven in het kiesregister en kan hij of zij voortaan aan alle gemeente- en districtsraadsverkiezingen meedoen. Wie zich laat inschrijven, is net zoals elke Belg stemplichtig. Tussen 31 juli en de verkiezingen van 8 oktober is het onmogelijk je te laten schrappen van de kieslijst. Nadien kan dat via een eenvoudige brief.
De briefwisseling gebeurt wel in het Nederlands. "We hebben even getwijfeld of we iedereen in zijn moedertaal zouden aanschrijven", zegt Gerda Van Gompel op het kabinet van schepen van Bevolking Dirk Geldof. "Maar uiteindelijk hebben we het wegens vooral praktische overwegingen maar zo gelaten. Alles in tien talen vertalen zou bijzonder arbeidsintensief en heel duur geweest zijn. We gaan ervan uit dat al wie gemotiveerd genoeg is om zich in te schrijven, ook het Nederlands min of meer machtig is."

Stemgerechtigde Europese onderdanen in Antwerpen


Nederland 6.465
Frankrijk 1.921
Spanje 1.785
Verenigd Koninkrijk 1.598
Portugal 1.375
Duitsland 1.193
Italië 1.108
Griekenland 304
Oostenrijk 172
Zweden 145
Ierland 93
Denemarken 92
Finland 85
Luxemburg 73

Nu in het nieuws