(Huis)stof tot nadenken voor hyper-hygiënische ouders

Een al te zuivere omgeving is nadelig voor de gezondheid van baby's en kleine kinderen. Blootstelling aan de bacteriën in huisstof kunnen ukjes paradoxaal genoeg beschermen tegen allergieën en astma, doordat zij het lichaam al vroegtijdig "aansporen", afweerstoffen te ontwikkelen. Een en ander blijkt uit een studie van het National Jewish Medical and Research Centre in Colorado. De wetenschappers onderzochten de leefomgeving van 61 baby's en peuters in de leeftijdscategorieën tussen negen en 24 maanden, die allen minstens éénmaal hebben gekampt met ademhalingsmoeilijkheden. De kinderen werden getest op diverse allergieën. Tien baby's (16 procent) waren voor minstens één ding allergisch, gaande van katten- of hondenhaar tot eieren.

Belga

BR>De vorsers stelden vast dat er in de woningen van de allergische baby's "opvallend minder" huisstof was aan te treffen dan bij de andere baby's. Volgens de studie zorgt het in de huisstofbacteriën aanwezige gif

endotoxin

bij baby's voor de aanmaak van meer witte bloedlichaampjes, die de remstof

interferon gamma

produceren. Deze laatste substantie is verantwoordelijk voor allergieën en astma. "Dit verklaart mogelijk waarom kinderen die in een landelijke omgeving opgroeien - op een boerderij met dieren bijvoorbeeld - een kleiner risico op allergieën en astma hebben", stelde de leider van de studie, Andrew Liu, vast. "Deze vaststelling kan een sleutelelement zijn in de zoektocht naar een effectieve en veilige astma-bestrijding".