Ruim vijftig apensoorten met uitsterven bedreigd

Meer dan vijftig van de zeshonderd apensoorten in de wereld worden op korte termijn met uitsterven bedreigd. Experts hebben dat bekendgemaakt op een conferentie in Chicago in de Verenigde Staten. In de stad zijn vierhonderd experts op het gebied van natuurbescherming bijeengekomen om over de toekomst van de diersoort te praten. De onderzoekers denken dat vijftig apensoorten binnen enkele decennia uitgestorven kunnen zijn. Voor 88 andere soorten geldt dat ze in een bedreigende situatie leven. Onder de bedreigde apensoorten is de bonobo, een dwergchimpansee die alleen in Congo nog voorkomt. De aap heeft te lijden onder de oorlogssituatie in het gebied. Daardoor raken sommige groepen opgesplitst, waardoor de overlevingskansen afnemen. Anderen worden door de hongerende bevolking opgegeten.

BR>Andere mogelijke slachtoffers van de oorlog in de 'Democratische' Republiek Congo - qua biodiversiteit het vierde land in de wereld - zijn de berg- en laaglandgorilla en de okapi. In Brazilie wordt de goudleeuwtamarin (zijdeaapje), in Peru de wollige slingeraap en op Madagaskar de maki bedreigd. Als belangrijkste oorzaken voor de sombere toekomst van veel primaten worden de houtkap, illegale handel en oorlog genoemd. Eén van de boosdoeners zou China zijn, waar volgens de onderzoekers nog steeds een levendige handel in producten van apen bestaat. Die worden voor medicinale doeleinden gebruikt. Ook wordt wijn gemaakt uit botten van apen.

In Indonesië heeft met name de orang-oetang te lijden onder illegale handel. Op Sumatra zouden per jaar zo'n duizend mensapen worden gedood, om de jongen als huisdier te kunnen verkopen. Op Sumatra leven nu naar schatting nog 6.000 orang-oetangs. Ook de recente omvangrijke bosbranden hebben een groot deel van het leefgebied van de apen vernietigd. Apen zijn volgens de onderzoekers extra kwetsbaar omdat ze slechts drie of vier nakomelingen in hun leven voortbrengen.

Nu in het nieuws