Archeologen ontdekken oude Maya-stad

Guatemalaanse archeologen hebben in het noorden van het land een gedeelte van een oude Maya-stad ontdekt. Ze is vermoedelijk even groot als de majestueuze ruïnes van het befaamde Tikal.

AP

BR>De El Parajal-ruïne werd eind vorige week gevonden in de noordelijke deelstaat Peten. Volgens het hoofd van het archeologenteam, Salvador Lopez, is de ruïne 670 tot 800 jaar oud. Tikal ligt 60km ten noordwesten van de 'nieuwe' ruïne.

De ontdekking evenaart bekende Maya-steden als Chichen Itza in Mexico en Copan in Honduras. Deze ruïnes lokken al decennialang onderzoekers en toeristen, deels vanwege hun adembenemende tempels waarvan sommige 45 meter hoog zijn. Volgens Lopez is uit voorlopig onderzoek gebleken, dat El Parajal ceremoniële tempels en andere gebouwen telt die nog hoger zijn dan die in Tikal.

Het team heeft inmiddels twee pleinen en dertien gebouwen van bijna acht meter hoog ontdekt. Drie daarvan zijn nog compleet. Er zouden gebouwen zijn met een hoogte van dertig en een breedte van vijftig meter. Het dichtbeboste gebied waar de ruïne is gevonden, ligt 210km ten noordoosten van Guatemala-Stad.

Nu in het nieuws