Karel Appel en Carl De Keyzer in het S.M.A.K.

In het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K) zijn vrijdagavond de tentoonstellingen 'Karel Appel. Recente sculpturen en gedichten' en 'Carl De Keyzer. EVROPA' geopend.

Belga

BR>Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Keizer Karel maakte de 42-jarige fotograaf en Gentenaar Carl De Keyzer een fotoreeks onder de titel 'EVROPA'. De man doorkruiste in '98 en '99 grote delen van West-Europa, bracht er het leven in de grote en provinciesteden in beeld en zocht ook situaties op waarin het (16e eeuwse) verleden zichtbaar aanwezig is. Het traject van de reportage loopt door het Europese deel van het gigantische imperium dat Karel V in de 16e eeuw verwierf. De Keyzer opteerde daarbij voor een persoonlijke en subjectieve benadering, en komt tot een hedendaags reisverslag met beeldende reflecties over het verleden.

De fotoreeks, die ook als boek gepresenteerd wordt, is te zien in het S.M.A.K. tot en met 30 juli. Nadien zal ze rondreizen in verschillende Europese steden, waaronder Madrid en Parijs.

Tegelijk opent in het S.M.A.K. een tentoonstelling met een 20-tal recente sculpturen en gedichten van Karel Appel, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de legendarische internationale groep Cobra.

Hoewel de bijna tachtigjarige kunstenaar vooral bekend is als schilder, hebben experimenten in sculptuur zijn schilderkunst altijd begeleid. In zijn beeldhouwwerken vermengt Karel Appel vormen van verschillende culturen en tijdperken. Thema's van de kunstenaar zijn de individuele mens, zijn scheppende kracht en zijn fantasie. De kunstwerken zijn geschilderde, instinctieve assemblages uit allerhande materialen, kleuren en gewichten. De werken worden getoond samen met een selectie gedichten van Karel Appel zelf. Deze tentoonstelling loopt tot 24 juli.