Dehaene en Tobback bekampen elkaar zondag in tv-arena

Ze hebben mekaar in de politiek jarenlang bevochten maar ook lange tijd samengewerkt. Zondag spelen Jean-Luc Dehaene en Louis Tobback tegen mekaar in

Klasgeheimen

. De eerste met de klas van het jaar uit '58 van het Sint-Jozefscollege in Aalst, de tweede met zijn klasmakkers van '57 in de Normaalschool van Tienen.

Raymond de Condé

BR>Vooral Tobback was er niet gerust in. Hij had in de eerste uitzending gezien dat Sergio moest proberen om zijn voeten in zijn nek te leggen. "Als ze me zoiets laten doen, stap het ik middenin het programma af", had hij gewaarschuwd. De redactie van

Klasgeheimen

heeft dan ook dubbel haar best gedaan om de spelletjes aan te passen aan het niveau van beide heren. "Wat die spelletjes betreft, heeft het programma al een hele evolutie doorgemaakt sinds de eerste aflevering", verdedigt presentator Luc Appermont zich tegen de kritiek. "

Klasgeheimen

is een Deens format. We zijn daar gaan kijken en ik kan je verzekeren dat de spelletjes die ze in de Deense versie doen zelfs te onnozel zijn om ze hier in de jeugdbeweging te spelen. Vlaamse tv-kijkers zijn veeleisend, zeker voor Vlaamse programma's."

Vrienden

Op het moment van de opname van deze

Klasgeheimen

was nog niet bekend dat de ex-premier lijsttrekker zou worden van de CVP in de komende gemeenteraadsverkiezingen in Vilvoorde, maar de politiek is toch nooit ver weg in hun gesprekken.

"Sinds de laatste verkiezingen zien we mekaar alleen nog op donderdag in de senaat", vertelt Tobback. Of wij vrienden zijn? Dat is een term waar je voorzichtig moet mee zijn. Er is tussen ons in al die jaren wel een grote vertrouwensrelatie gegroeid en een grote waardering. We weten wat we aan mekaar hebben, want we hebben vaak samen voor dezelfde moeilijkheden gestaan. Maar er bestaat tussen ons geen vriendschap in de zin van voortdurend persoonlijk contact. We komen niet bij mekaar aan huis. De enkele keer dat ik bij Dehaene aan huis ben geweest, was om er over politiek te vergaderen."

Dehaene klaagt erover dat hij er sinds zijn afscheid als premier nog altijd niet in is geslaagd zijn agenda te beheersen. "Vroeger had ik één agenda, nu heb ik er verschillende: Lernout & Hauspie en enkele andere raden van bestuur, een Europese opdracht, veel uitnodigingen om te gaan spreken." Daar zal vanaf oktober misschien nog het burgemeesterschap van Vilvoorde bij komen.

Wat dat betreft, volgt hij het voorbeeld van Louis Tobback, die blij is dat hij van de nationale politiek verlost is. "Als burgemeester van Leuven zijn mijn dagen goed gevuld. Als je als burgemeester je minimumplicht wilt vervullen, dan kan je daar vier uur per dag mee bezig zijn. Maar als je er echt je tijd wilt insteken, dan is het een job van twintig uur per dag. Burgemeester zijn geeft veel meer voldoening dan de nationale politiek. Het is minder onnozel, je hebt geen last van al die touwtrekkerij en maneuvers om de maneuvers. De stad geeft veel meer voldoening dan de staat."