Atlas Copco jaagt met heli's op ingenieurs

Zondag zullen een hele tijd twee helikopters boven Atlas Copco in Wilrijk hangen. Ze passen in een poging van de compressorenfabriek om vijftig nieuwe ingenieurs te vinden. De directie van het bedrijf hoopt ze te selecteren uit 200 mensen die via een spel op internet hun interesse hebben kenbaar gemaakt.

Marc Balduyck

BR>Atlas Copco leidt een teruggetrokken bestaan. De Belgische dochter van het Zweedse concern houdt niet van heisa.

Naar aanleiding van de lancering van een nieuw gamma hightech compressoren komt de firma nu toch naar buiten. "We willen onze energievriendelijke toestellen op een internationaal platform zetten", zegt directeur Ronnie Leten. "Wij zijn trots op onze VSD-technologie. VSD staat daarbij voor

variable speed drive

. Dit betekent dat onze olievrije compressoren voortaan elektronisch gestuurd worden en daarbij 20% tot 30% minder energie verbruiken."

Directeur Luc Hendrickx geeft toe dat de VSD-technologie meer kost dat de traditionele, maar een afnemer kan de extra-uitgaven binnen de twee jaar recupereren.

De VSD-technologie is op punt gesteld in Wilrijk. De fabriek fungeert binnen Atlas Copco als internationaal technologiecentrum voor compressietechnologie. Wilrijk tekent voor een geconsolideerde omzet van 65 miljard frank, meer dan één derde van het hele Zweedse concern.

Een en ander betekent ook dat de fabriek de nieuwe technologische ontwikkelingen moet volgen. Vandaar de diepte-investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Atlas Copco trekt dit jaar 500 miljoen frank uit voor de uitbouw van een nieuw labo.

Maar er is een probleem om goede, jonge ingenieurs te vinden. Daarom plaatste het bedrijf onder

www.the-face.net

een interactief spel op internet, dat gebaseerd was op het populaire tv-spel De Mol. De kandidaten moesten daarin uitzoeken wie van de geschetste figuren geen werknemers is bij het compressorenbedrijf. Zondag wordt hij ontmaskerd.

Het is niet makkelijk om nieuwe ingenieurs te vinden", geeft directeur Leten toe. "Er zijn zoveel openstaande vacatures. In heel het land. Wie als bedrijf wil scoren moet zich laten opmerken. Vandaar

The Face

."

De 200 deelnemers aan het spel zijn samen met hun partner uitgenodigd in Wilrijk. Atlas Copco hoopt er enkele goede ingenieurs uit te kunnen selecteren die willen solliciteren. De winnaar van het spel krijgt trouwens een reis naar New York.

Nu in het nieuws