Spaanse astronomen keken naar ontstaan van een zonnestelsel

Spaanse wetenschappers hebben met de ISO-telescoop een glimp opgevangen van het ontstaan van een zonnestelsel, zo staat te lezen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science en op de wetenschappelijke site van het Europese ruimtevaartbureau ESA. Een team rond astronoom José Cernicharo richtte de ondertussen ter ziele gegane infrarode telescoop op een object met de naam VLA1/2 in de Orionnevel, een beroemd voorbeeld van een gebied waar sterren ontstaan.

BR>Vroeger werd gedacht dat de ster, op zowat 1.200 lichtjaar van ons, zich nog niet had gevormd. Doch Cernicharo en co zagen reeds de prille eerste fasen van het ontstaan van een planetair stelsel rond de verre ster. "Er is reeds een centraal object dat heet genoeg is om als een ster te fungeren en de omgevende protoplanetaire schijf op te warmen", aldus de Spaanse astronoom.

Zijn informatie is belangrijk voor de theoretici die proberen te begrijpen hoe zonnestelsels ontstaan. Er is daarover weinig geweten omdat de astronomen moeilijk door al het stof kunnen heenkijken.

De schijf van stof rond de nieuwbakken ster strekt zich over zeshonderd miljoen km uit, de temperatuur loopt er op tot 225 graden. Rond de schijf is er een grotere, koudere cocon van materiaal dat bekend staat als de "placenta enveloppe", bestaande uit water, koolstofdioxide en methaanijs.

Nu in het nieuws