Hubble-telescoop vindt verdwenen waterstof in de kosmos

Astronomen hebben met de Hubble Ruimtetelescoop (HST) voor het eerst een deel van de enorme hoeveelheid waterstof gevonden die juist na de Oerknal is ontstaan, maar daarna verdwenen is. Eén van de zwaarste kopbrekens voor astronomen is dat zij niet het overgrote deel van de materie in de kosmos kunnen vinden. Ze weten hoeveel er moet zijn, aan de hand van het gedrag van sterrenstelsels en andere hemellichamen.

Belga

BR>De sterrenkundigen denken dat zowat negentig procent van de ontbrekende materie uit "donkere materie" bestaat die vanop Aarde nog niet is gezien. Maar tegelijk konden de astronomen nog niet het leeuwendeel van de "normale" materie zien (normale protonen, elektronen en neutronen).

Zo wisten de wetenschappers ook dat er zich miljarden jaren geleden enorme complexen van waterstofwolken hebben gevormd, doch die leken verdwenen.

Todd Tripp van de Princeton-universiteit en Blair Savage van de Universiteit van Wisconsin gingen er met de HST naar op zoek. Zij dienden dit onrechtstreeks te doen omdat hete waterstof niet te observeren is. De omweg bestond uit het gluren naar geioniseerde zuurstof door spectraal het licht te analyseren van een verre quasar.

De vorsers vonden de gezochte zuurstof. Volgens hen impliceert die aanwezigheid op haar beurt het bestaan in het universum van enorme hoeveelheden waterstof die zo heet zijn dat zij aan de klassieke observatiemethodes ontsnappen.

Deze waterstof zou bijna de helft uitmaken van de "normale" materie in het universum.

De ontdekking zal een nieuw licht werpen op de structuur van het universum en bevestigt theoretische modellen over de vorming van waterstof enkele minuten na de Oerknal, zegt de NASA.

Nu in het nieuws