Australiërs willen uitgestorven Tasmaanse Tijger 'terugklonen'

Australische wetenschappers hebben DNA-materiaal weggehaald bij de pup van een Tasmaanse Tijger, een in 1936 uitgestorven buideldiersoort, die op sterk water in het Australisch Museum wordt bewaard. Door het materiaal te klonen hopen zij het dier, waarvan de wetenschappelijke naam

thylacinus cynocephalus

luidt, weer op aarde terug te brengen.De Tasmaanse Tijger of buidelwolf leefde uitsluitend op het zuidelijke Australische eiland waar hij naar genoemd is. Het was een hondachtig roofdier dat zich voedde met kleine kangeroes, vogels en hagedissen. Omdat hij bekend stond als schapendoder werd er fel jacht op hem gemaakt, wat zijn uitsterven bespoedigde.

AP

BR>De pup, die vorig jaar in het depot van het museum werd ontdekt, is een rijke bron van DNA-materiaal omdat hij in alcohol is bewaard en niet in het gebruikelijker formaline, dat DNA vernietigt. De onderzoekers geloven dat er van vrijwel alle genen van de Tasmaanse Tijger meerdere kopieen zitten in het materiaal dat zij uit hart, lever, spierweefsel en beenmerg van het kadaver hebben gehaald. Voordat deze kunnen worden gebruikt om, waarschijnlijk door inplanting in een ander buideldier, een levend wezen te fabriceren, zijn er nieuwe technische ontwikkelingen nodig. Maar het onderzoeksteam verwacht dat het binnen enkele jaren mogelijk zal zijn.

Australië heeft juist deze week melding gemaakt van de eerste geslaagde kloonexperimenten. Een maand geleden kwam in Zuid-Australië het gekloonde schaap Matilda ter wereld, daags nadat wetenschappers in Victoria de geboorte van het gekloonde kalf Suzi bekend hadden gemaakt. De twee gescheiden uitgevoerde experimenten zijn bedoeld om de kwaliteit van wol en vlees te verbeteren.

Nu in het nieuws