"Oudste oesterbar ter wereld" gevonden bij Eritrea

Een internationaal onderzoeksteam heeft in een fossiel koraalrif bij Eritrea werktuigen gevonden van 125.000 jaar oud. De werktuigen werden gebruikt om oesters te openen. De vondst is het beste en vroegst gedateerde bewijs dat de moderne mens in dat gebied heeft geleefd. De uitkomsten van het onderzoek zijn donderdag gepubliceerd in het vakblad Nature.

BR>Het team vond twee soorten werktuigen in het fossiele koraalrif: mesjes en handbijlen. Radiometrisch onderzoek toonde aan dat de werktuigen 125.000 jaar oud zijn. Dat is tienduizend jaar ouder dan tot nu toe bekende vondsten. Ook de plek is opmerkelijk: tot nu toe werden nog nooit werktuigen op fossiele koraalriffen aangetroffen.

De vondst ondersteunt de theorie dat de moderne mens zich zo'n tweehonderdduizend tot honderdduizend jaar geleden vanuit Afrika naar de rest van de wereld heeft verspreid - de zogenoemde Out of Africa-theorie.

Binnen de wetenschap bestaat over de afstamming van de moderne mens verdeeldheid. Tegenstanders van de Out of Africa-theorie menen juist dat niet sprake is van één bron. Zij hanteren de stelling dat de moderne mensheid zich op diverse plaatsen in Afrika, Europa en Azië min of meer onafhankelijk heeft ontwikkeld. Dat zou ongeveer honderdduizend tot veertigduizend jaar geleden zijn gebeurd.

Nu in het nieuws