Jean-Luc Dehaene: burgemeester of niks

Jean-Luc Dehaene gaat op 8 oktober voor de burgemeesterssjerp in Vilvoorde. Haalt hij die niet, is dat goed nieuws voor vrouw Celie. Dan mag zij van haar man in de gemeenteraad zetelen. Als ze verkozen is natuurlijk.

K.T.

BR>De populairste politicus van het land kiest voor de lokale politiek. Dertig jaar nadat hij in Vilvoorde voor het eerst op een verkiezingslijst stond, mikt hij nu op het hoogste: het burgemeestersambt. De CVP is al de grootste fractie in Vilvoorde, maar de coalitie met VLD wordt geleid door de liberaal Willy Cortois.

Dehaene zegt als voorzitter van CVP-Vilvoorde dat zijn partij de burgemeesterssjerp nu wel zal opeisen als ze opnieuw de grootste fractie is. En dan engageert hij zich om die functie zes jaar waar te nemen.

De ex-premier vindt de lokale politiek geen stap terug. Hij ziet het eerder als een carrièreplanning voor politici op latere leeftijd. "Ik vind dit allesbehalve te min. Alvast beter dan brutaal met brugpensioen te worden gestuurd."

Dehaene, als CVP-voorzitter verantwoordelijk voor de lijstvorming, zet zijn vrouw buitenspel. Celie Dehaene, die op de voorlaatste plaats staat, zetelt momenteel in de gemeenteraad. Als ze opnieuw verkozen wordt, kan ze pas zetelen als Jean-Luc geen burgemeester wordt. Anders mag ze als troostprijs misschien in de OCMW-raad.

Over zijn nationale ambities wilde de CVP-locomotief woensdag op zijn persconferentie weinig kwijt. "Ik heb geen zin om de leiding te nemen van de oppositiepartij. De partij moet aan de toekomst denken en met nieuwe mensen komen."

Op commentaar over de Belgische politiek is het nog even wachten. Het komt zeker. "Ik ben geen dood politiek dier", waarschuwt Dehaene.

Nu in het nieuws