Politieke partijen doen het Samen in Lokeren

Het politieke vernieuwingsproject van SP en VU-ID heeft een naam gekregen: Samen. De stichters van Agalev-Lokeren, Eddy Van Bockxlaer en Michel Kuypers, die twee jaar geleden hun partij de rug toekeerden, sluiten zich ook aan bij Samen.

Dirk Van Reusel

BR>Eerste schepen Jeanine Bellens zal de Samen-lijst aanvoeren, de tweede plaats is voorlopig toegekend aan OCMW-raadslid Marion Thienpondt van de SP. Stefan Walgraeve, die mee aan de wieg stond van ID21, neemt de derde plaats is. Welke plaatsen Van Bockxlaer en Kuypers krijgen, is nog niet uitgemaakt.

De SP speelt al een tijd met het voornemen om te verruimen. Toen Agalev afhaakte, vielen ook de gesprekken met VU-ID stil. De opiniepeiling met de tegenvallende uitslag voor de SP waren een stimulans om het vuur opnieuw aan te wakkeren, ditmaal wel met een duidelijk resultaat.

Waar Samen precies voor staat, wil Jeanine Bellens nog niet verklappen. "De krachtlijnen liggen vast, maar er moeten nog details worden ingevuld. Het zal geen beloftenbundel zijn, maar een programma met concrete en realiseerbare voorstellen. Het is dan aan de kiezer om die nieuwe politieke cultuur een duidelijk mandaat te geven", aldus Bellens.

SP-voorzitter Godfried De Smedt geeft toe dat niet iedereen binnen zijn partij even enthousiast is om met de VU in de boot te stappen, maar de neuzen staan nu allemaal in dezelfde richting. Schepenen Van Rijsselberghe en De Gryze en OCMW-ondervoorzitter René Ros zullen ook opkomen om het project te steunen zonder zelf nog een mandaat te ambiëren.

VU-ID levert vooral jonge mensen. Stefan Walgraeve is 23 jaar, de jongste kandidate is de 17-jarige Pamela Loyez. Andere namen die al vastliggen: lerares Katy Beke (52), commercieel directeur Werner Knop (31), verpleegster Claudine De Wilde (42) en de studenten Herbert Beuseling (21) en Daan Heye (20). Ouderdomsdeken van VU-ID is de 65-jarige Gabriël Pauwels.

Nu in het nieuws