Edmond Cocquyt maakt vuurwerk op blauwe lijst in Gent

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Edmond Cocquyt van de lijst Wit, lange tijd de sterkste tegenstander van het mobiliteitsplan, staat negende op de VLD-lijst. Uitgerekend de partij van de geestelijke vader van het mobiliteitsplan, Sas van Rouveroij. Cocquyt heeft ambities om schepen van Middenstand te worden, "zodat ik het mobiliteitsplan verder kan afzwakken". De Gentse SP en CVP reageren verbaasd.

BR>"Het feit dat Edmond Cocquyt op onze lijst staat, bewijst dat de bevolking en de middenstand het mobiliteitsplan als een feit ervaren", legt van Rouveroij uit. "Het water tussen ons beiden blijft erg diep, maar op sommige punten is een stevige brug geslagen."

Edmond Cocquyt spreekt dezelfde taal. "We hebben lange tijd een loopgravenoorlog gevoerd, waarbij niemand was gebaat. Nu ontstaat een win-win situatie. Met mij bewijst de VLD dat ze de voornaamste hoeder blijft van de middenstandsbelangen." De VLD zou akkoord gaan het mobiliteitsplan op dertien punten aan te passen.

De Gentse SP-afdeling reageert alvast verbaasd op de samenwerking tussen VLD en Veldstraat-deken Edmond Cocquyt. Voorzitter Marc Lootens en politiek secretaris Daan Schalck laten weten dat de SP-Gent geen ingrijpende wijzigingen aan het mobiliteitsplan zal toestaan. "Nu niet en evenmin in een volgende legislatuur", luidt het kordaat.

"De bijsturingen aan het mobiliteitsplan waarover Sas van Rouveroij het met Edmond Cocquyt eens geraakte, komen neer op een verloochening van het beleid dat hij jarenlang halsstarrig heeft gevoerd", reageert CVP-fractieleider Armand De Lepeleire. Hij wijst erop dat de meeste wijzigingen al in 1998 door de CVP werden voorgesteld, zoals het weer openstellen van de Veldstraat. Dat was toen voor de eerste schepen onbespreekbaar.

"Ook tijdens de talrijke hoorzittingen over het mobiliteitsplan had de schepen nauwelijks oor naar de vele suggesties en kritieken. Hij aanvaardde geen bijsturingen. Nu kan het ineens wel onder druk van één individu." Voor De Lepeleire is de conclusie duidelijk. Ofwel is van Rouveroij een compleet ongeloofwaardig individu ofwel gaat hij zich te buiten aan een sterk staaltje kiezersbedrog.