Nederlandse natuurkundige Casimir overleden

De internationaal vermaarde Nederlandse natuurkundige Hendrik Casimir is op 90-jarige leeftijd overleden. Casimir was na de Tweede Wereldoorlog jarenlang het natuurwetenschappelijk "brein" van het Eindhovense electronica-concern Philips. In 1942 begon hij er als medewerker van het Natuurkundig Laboratorium. Van 1946 tot 1956 was hij directeur van datzelfde laboratorium, van 1956 tot 1972 lid van de Raad van Bestuur.

ANP

BR>Casimir promoveerde in 1931 aan de Rijksuniversiteit Leiden op een onderwerp in de quantumfysica. Hij ontdekte in 1948 het zogeheten Casimir-effect, dat een paar jaar geleden experimenteel werd bevestigd. Zijn ontdekking kwam onlangs nog in het nieuws, toen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot het Casimir-effect verder te onderzoeken ten behoeve van een soort perpetuum mobile, een eeuwigdurende beweging die in de natuurkunde tot nu toe steeds onmogelijk werd geacht. Casimir zelf toonde zich daarbij overigens zeer sceptisch over de kans op succes van het NASA-onderzoek.

De overleden natuurkundige publiceerde tal van artikelen op het gebied van de theoretische natuurkunde en het wetenschappelijk researchbeleid. In 1993 verscheen van zijn hand een bundel essays onder de titel "Mens en kosmos". Tien jaar eerder schreef hij het autobiografische "Het toeval van de werkelijkheid".

Casimir ontving een groot aantal internationale wetenschappelijke onderscheidingen waaronder acht eredoctoraten. Hij was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Nu in het nieuws