Monod weg bij Suez

De 69-jarige Jérôme Monod heeft vrijdag aangekondigd zijn voorzitterschap van de raad van toezicht van Suez Lyonnaise des Eaux op te geven. Hij vroeg aan Jean Gandois hem te vervangen. "Ik heb besloten mijn vrijheid te hernemen. Het betreft een louter persoonlijke beslissing", verklaarde Monod op de algemene aandeelhoudersvergadering van de groep. Hij verliet op 3 mei zijn functie. Vrijdag zal hij vervangen worden door Gandois.

BR>Monod was een vertrouweling van de Franse president Jacques Chirac. Hij zat de groep Lyonnaise des Eaux voor van oktober 1980 tot juni 1997. Na de fusie van de groep met Suez, kreeg hij de functie van voorzitter van de raad van toezicht, terwijl Gérard Mestrallet voorzitter van de directieraad van Suez-Lyonnaise des Eaux werd. De raad van toezicht heeft geen uitvoerende macht.

Zijn vervanger Jean Gandois, die zondag 70 wordt, is momenteel vice-voorzitter van de raad van toezicht van het bedrijf. Voordien was hij algemeen-directeur van Rhône-Poulenc (1976 tot 1982) en Péchiney (1986 tot 1994). Hij zat ook nog CNPF (Centre National du Patronat Français, dat de naam Medef kreeg) voor, van december 1994 tot oktober 1997. Ook de Belgische staalverwerkende groep Cockerill Sambre werd door hem geleid.

Nu in het nieuws