Op zoek naar je voorvaderen

Nog niet zo lang geleden stond stamboomonderzoek gelijk aan snuisteren in oude boeken en archieven. Maar met de komst van het internet zijn steeds meer oude archieven en gegevens gewoon thuis te raadplegen vanachter het scherm van je pc. Het aantal persoonlijke pagina's over genealogie - de geleerde term voor familiekunde - is intussen al niet meer te tellen. Heb je ook zin om te weten wie nu eigenlijk die verre voorouders waren, dan lees je best even verder. Uiteraard profiteert de genealogie zwaar van de komst van het internet. Het via het internet beschikbaar stellen van gegevens en de wereldwijde uitwisseling ervan, maakt de zoektocht naar familiebanden heel wat eenvoudiger dan vroeger. Maar waar begint de zoektocht? Want de gegevens mogen dan beschikbaar zijn, je moet er nog altijd de voor jou relevante informatie zien uit te pikken.

BR>

België

De ideale startplaats is de website van de

Vlaamse Vereniging voor Familiekunde

(VVF). Hier vind je in keurig Nederlands antwoorden op vragen als "Wat is genealogie?", "Hoe begin ik eraan?", enz. Met andere woorden: alles wat je altijd al wilde weten over genealogie, maar nooit durfde te vragen. Daarnaast vind je hier een hele stapel links naar archieven, bibliotheken en andere databanken op het wereldwijde web. Ook het overzicht van de bestaande genealogische verenigingen in Vlaanderen en de links naar persoonlijke websites van andere Belgen zijn voor beginners erg handig. Uiteraard is er ook een uitgebreide sectie waarin de grote internationale sites van kortbij bekeken worden.

Internationaal

Zoals gezegd bestaan er honderden sites over genealogie en uiteraard is de ene al beter dan de andere. Een goede plek om eens rond te neuzen is

Cyndi's List

, een website die bulkt van de links, mooi onderverdeeld in categorieën. Handig extraatje: uitleg over hoe je je eigen stamboom-site in elkaar knutselt. Ook interessant is

Geneanet

, een zoekrobot die een index maakt van alle genealogische informatie uit studies, boeken en allerhande publicaties. Elke amateur-onderzoeker kan bovendien zijn informatie toevoegen aan Geneanet. Iedereen heeft er immers belang bij dat er zoveel mogelijk informatie beschikbaar is. Al denkt niet iedereen zo: je vindt namelijk ook een heel aantal sites waar je moet betalen om informatie te mogen raadplegen. In zo'n geval is het interessant om even bij gelijkgestemde zielen te informeren of dat de moeite waard is. Op

Gen Forum

kan je terecht met deze en andere vragen over stamboomonderzoek.

Mormonen

Wie zijn stamboom tracht op te bouwen, komt ooit wel bij de Mormonen terecht, voor wie het een religieuze verplichting is om voorvaderen op te sporen. In Salt Lake City, de thuisbasis van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de mormonenkerk officieel heet, vind je dan ook de burgerlijke stand van het mensdom. De stamboomgegevens van liefst twee miljard mensen liggen er in een ondergrondse stapelplaats onder 200 meter graniet en achter een 14 ton zware stalen deur. Sinds vorig jaar kan dat immense archief via het internet ingekeken worden. Met liefst 100 miljoen hits per maand is

familysearch.org

meteen de populairste site in het genre. Mocht het nog niet duidelijk zijn: stamboomonderzoek is weer helemaal in.

http://win-www.uia.ac.be/u/pavp/

http://www.cyndislist.com

http://users.glo.be/~jonathan/index.html

http://genforum.genealogy.com

http://www.familysearch.org

Stamboom-software

De Nederlandse Vereniging HCC Genealogie GG testte vorige maand uitgebreid de Nederlandstalige software die beschikbaar is voor stamboomonderzoek. De testresultaten zijn uitgebreid te lezen op hun website (

). Hieronder vind je alvast een kort overzicht.

HazaData Plus:

De 500 bladzijden tellende handleiding is niet overbodig, want het programma is complex. Een pluspunt zijn extra modules die het mogelijk maken om veel extra gegevens in te voeren.

GensData/D90:

Een gebruiksvriendelijk programma, makkelijk om mee te werken en voorzien van een prima handleiding.

Stamboom de luxe:

Niet erg gebruiksvriendelijk, want je moet veel dubbel werk doen. Ten opzichte van de eerste versie, die Domus een aantal jaren geleden heeft uitgebracht, is dit programma echter een verbetering.

Brothers Keeper:

Een Amerikaans programma dat in het Nederlands vertaald werd. Vorrlopig is er echter nog geen Nederlandstalige handleiding. Behoorlijk pakket, maar voor extra opties moet je je wel in Amerika registreren.

Oedipus:

Het programma kan gratis van internet worden gedownload. Dankzij een goed printprogramma kan je mooie grafieken maken. Het programma is vrij simpel en heeft een goede helpfunctie.

Maak je eigen Familie Stamboom:

Een degelijk programma met enkele kleine minpunten. Zo kan je enkel grafieken uitprinten en ontbreekt een goede backup-functie.

Pro-Gen:

Een zeer gebruiksvriendelijk programma. Het is mogelijk om met wat programmeerwerk het programma geheel aan je eigen eisen aan te passen.

Nu in het nieuws