Positieve Centrale moet alle leningen vermelden

Als je een lening wil, dan zullen de banken binnenkort eerst in een centrale computer nagaan of je al schulden hebt en voor hoeveel geld. Bovendien zal bij iedere aankoop op krediet een bedenktijd worden ingevoerd. Daarbinnen kan de koop worden afgeblazen. Dat zegde vice-premier Johan Vande Lanotte woensdag. Liefst 375.000 landgenoten zitten tot over hun oren in de schulden. Dat zijn er 3,8% meer dan in 1998. Zij hebben drie opeenvolgende termijnen van een lening niet afbetaald. In totaal staan ze in 496.000 contracten zo'n 65 miljard achter. De provincie Antwerpen telt 43.128 personen met overdreven veel schulden. Dat is 3,3% van de bevolking.

John De Wit

BR>Onderzoek bij mensen die naar de beslagrechter stapten om hun situatie aan te zuiveren, wees uit dat deze schuldenaars tussen 35 en 45 jaar oud zijn. Het zijn bedienden of arbeiders, meestal huurders en mensen met een bescheiden inkomen (minder dan 60.000 fr. netto). Merkwaardig genoeg tekenen bestaansminimumtrekkers slechts voor 1,5% van deze groep. Ook handelaars die failliet gingen geven verstek. De lat van de wet op de collectieve schuldbemiddeling (waardoor mensen hun schulden na vijf jaar kunnen laten kwijtschelden) ligt te hoog, vond Vande Lanotte woensdag. De wet wordt veranderd.

Positief

De minister wil de schuldenberg tegengaan door een

positieve kredietcentrale

. Die bevat alle personen die schulden aangingen samen met de sommen van hun leningen. De banken moéten die centrale contacteren vooraleer ze een lening toestaan. Zo weten ze op voorhand of iemand een gevraagd krediet nog wel kan afbetalen. Verder wil Vande Lanotte de regels voor reclame voor kredietverstrekking aanscherpen. Ook zal bij iedere aankoop op krediet een bedenktijd worden ingevoerd. De klant kan in die periode zijn aankoop annuleren. De incassobureaus moeten sommige hatelijke praktijken bij het invorderen van schulden laten varen.

Het Fonds voor Overmatige Schuldenlast wordt eindelijk uitgebouwd. Uit dat fonds, gespijsd door de banken zelf, kunnen de armen putten bij betwistingen over hun leningen. Tegen einde juni 2000 zullen er duidelijker ontwerpen zijn, zo beloofde Vande Lanotte nog. In een eerste reactie vindt bankier Mark Lambrechts (HBK-Spaarbank) de voorstellen goed: "Ik ben al jaren voor een positieve centrale. Maar die zou alleen financiële schulden (kredieten, debetstanden op rekeningen, schulden bij postorderbedrijven en bij leasing) mogen bevatten, geen schulden bij OCMW's of zo. Dat is toch nog iets anders".

Nu in het nieuws