Festival met rebelse en verrassende evenementen

Zondag 30 april lokt de derde editie van

Het Groot Beschrijf

zo'n vijfduizend literaire toeristen naar de hoofdstad. Het programma is zo uitgebreid dat je haast het bos niet meer door de bomen ziet. "Het publiek moet een keuze maken uit een hondertwintigtal evenementen", waarschuwt Paul Buekenhout van de organiserende vzw. Het programmaboekje van de derde editie van Het Groot Beschrijf heeft veel weg van een kroniek van een aangekondigd gemis. Zelfs een topsporter kan zondag 30 april onmogelijk alle 120 evenementen bijwonen. "Centrale thema is 'Een averechtse toer', wat moet wijzen op het tegendraadse, het rebelse en verrassende van de literatuur. Het festival verlaat daarbij de traditionele literaire paden.

Karel Segers, Belga

BR>"Zo wordt in het Klein Kasteeltje het verhaal van de mens als vluchteling belicht. Dit is geen 'belleletterie', maar een verhaal dat uit het leven gegrepen is", licht Buekenhout toe. De vorige twee edities lokten telkens ongeveer 5.000 bezoekers. Dit keer mikken we op 6.000. De maximale capaciteit van de vijftig locaties bedraagt ruim 4.000 mensen, maar de aard van het evenement brengt met zich mee dat er steeds heel wat volk onderweg is. We willen niemand bekeren tot de literatuur, maar wel de zinvolheid ervan laten smaken", gaat Buekenhout verder.

Blikvangers

Tot de blikvangers behoren onder meer het gesprek van Guy Verhofstadt met Hugo Claus (17.15u, Theater Le Plaza), de 'Plejade' (18.30u) waarbij vijf auteurs te gast zijn in het Paleis voor Schone Kunsten, met name Hugo Claus, Cees Nooteboom, Orhan Pamuk, een van de grootste Turkse schrijvers van het moment, de Duitse Martin Walser en de Brit Fay Weldon. Verder zijn er onder meer interviews van Betty Mellaerts met Paul de Wispelaere (11u, Stadhuis) en van Anna Luyten met Connie Palmen (14u, Le Plaza).

Voorts springt ook het debat (in het Duits, 11u, Théatre de la place des Martyrs) met Peter Sloterdijk, Rüdiger Safranski en Stefan Hertmans in het oog over de humanistische traditie versus de razendsnelle ontwikkelingen in de wetenschap. Stijn Meuris, voormalig zanger van Noordkaap, brengt in vier cafés samen met één gitarist een akoestische try-out van nummers die hij met z'n nieuwe groep Belmondo componeerde. Paul Hoste laat zich helemaal gaan in zijn

Donderpreken

. En Tom Lanoye trekt Ten Oorlog in het PSK, althans in verkorte versie.

Het groot Beschrijf op zondag 30 april op verscheidene locaties in Brussel. Info: Het Beschrijf, Adolphe Maxlaan 55/3, 1000 Brussel. Tel. 02.226.04.56. of website http://www.beschrijf.be

Nu in het nieuws